ADO Den Haag doet zichzelf te kort

VVV mocht van geluk spreken dat de ploeg in Venlo een punt overhield aan de ontmoeting met ADO Den Haag (2-2). De bezoekers eindigden met negen man.

Het gelijkspel bij PSV (3-3) in het openingsweekeinde van de competitie zorgde in Venlo voor een optimistische sfeer. Met de Japanner Honda in de gelederen leek een zonnig seizoen in het verschiet. ADO Den Haag ontkrachtte gisteren deze stelling. Eén bovenmodale speler maakt van VVV nog geen topteam.

Begrijpelijk was de euforie wel. De geblondeerde middenvelder stal in het Philips Stadion de show. Met een beslissende pass en een wonderschone goal onderscheidde hij zich in Eindhoven. Zijn ploeggenoten ontdekten in zijn kielzog onvermoede talenten. VVV, net terug in de eredivisie, leek zich gemakkelijk te kunnen handhaven.

De zegetocht van Honda door de vaderlandse competitie lokte gisteren voetbalfans van over de grens. Duitsers en Belgen, vergezeld van kinderen, meldden zich in de uren voor het duel in plukjes bij de ticketbox. De medewerkers moesten hen teleurstellen. Op last van de politie mochten op de wedstrijddag geen kaarten worden verkocht.

ADO toonde zich minder onder de indruk van de 23-jarige Japanner. Trainer Atteveld offerde aanvoerder Buijs op om de technicus uit zijn spel te halen. Die ingreep werkte goed. Honda kwam door toedoen van zijn Haagse schaduw niet tot grootse daden. Dat ADO niettemin twee treffers van de Japanner moest incasseren had een andere oorzaak.

Binnen een half uur stonden de bezoekers op een comfortabele voorsprong (0-2). Nadat Verhoek de score via VVV-verdediger Pauwe had geopend, benutte Van den Bergh een strafschop. Met deze tussenstand leek ADO de 1-2 nederlaag tegen NAC weg te spoelen. Een onzekere doelman en een discutabel optreden van het arbitrale trio bepaalden anders.

Voor de rust maakte Honda met een houdbaar schot duidelijk hoe belangrijk een betrouwbare sluitpost voor een club is. Ditewig, afgelopen week in allerijl aangetrokken door ADO, verzuimde de bal met zijn arm weg te tikken. Buiten deze flater maakte hij een fletse indruk tijdens zijn debuut voor de Hagenaars.

Na een jarenlang verblijf onder de lat bij eerstedivisionist Veendam, kwam hij onlangs op straat te staan. Een optreden met het werklozenelftal van belangenorganisatie VVCS bracht Diteweg onverwacht in beeld bij ADO. Naast blessures van Waterman en Zwinkels maakte de arrestatie van derde doelman Coutinho (in wiens schuur een hennepplantage werd aangetroffen) de komst van de keeper noodzakelijk

Zijn gebrek aan ritme had verborgen kunnen blijven als ADO zich binnen de lijnen had beheerst. Soltani kreeg in de 62ste minuut zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Liesveld na een onbesuisde tackle. De overtalsituatie bood VVV de gelegenheid op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Met enig fortuin slaagde deze missie een kwartier later.

Invaller Schaken vond het hoofd van Honda, die van dichtbij raak kopte (2-2). Althans, zo oordeelde Liesveld op advies van een van zijn assistenten. Ditewig had met een kordate safe de verwarring kunnen voorkomen. In plaats daarvan stapte hij met de bal (deels) achter de doellijn waardoor hij de schijn tegen kreeg. Na afloop konden zelfs de tv-beelden geen uitsluitsel geven.

Liesveld hoefde zich daarna niet te verantwoorden voor het heenzenden van Van den Bergh. De spits plantte zijn voet vlak voor het einde op de voet van een tegenstander. Tergend langzaam wandelde hij richting de kleedkamer. Te traag in de ogen van Honda, die Van den Bergh aanspoorde vaart te maken en zodoende een opstootje aanwakkerde. Voor de uitslag had de tweede rode kaart geen gevolgen meer. ADO en VVV deelden de punten.

ADO-trainer Atteveld mopperde na afloop flink op de leiding, die in zijn ogen bepaalde zaken niet ’objectief’ had gehandeld. Eén opmerking van de Amsterdammer bleef hangen: „Met elf man hadden we hier zeker drie punten weggesleept.” Daarop viel niets af te dingen. De aanwezigheid van Honda kon de zwaktes van zijn ploeggenoten niet voor een tweede keer verbloemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden