Admiraliteitsglazen werden op hoogtijdagen gebruikt

Het Maritiem Museum Rotterdam heeft op de glasveiling van Christie’s in Amsterdam twee gegraveerde glazen uit de 18de eeuw gekocht. Het ene is een kelkglas uit 1750 van de Admiraliteit op de Maze uit Rotterdam, het andere een roemer uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Henny de Lange

Admiraliteitsglazen zijn zeldzaam. Ze werden alleen op hoogtijdagen gebruikt. Traditie was dat de leden van het Admiraliteitscollege bij hun eerste vergadering een gegraveerd gelegenheidsglas aanboden.

Het kelkglas heeft duidelijk een Rotterdamse oorsprong. Er staat een riviergod op afgebeeld, geflankeerd door twee gekruiste ankers en de letters AOM, die staan voor Admiraliteit op de Maze.

Aan de andere zijde staat een klimmende leeuw, het wapen van de Republiek. De riviergod is een personificatie van de rivier de Maas.

De roemer is opvallend groot. Er staat een vrolijke voorstelling op van een speeljachtje waarop een man staat met geheven glas.

Wie een speeljacht bevoer, kon zich wat veroorloven. Het scheepje staat dus symbool voor rijkdom en welstand. In de roemer is ook een gedichtje gegraveerd waarin opgeroepen wordt tot een bedachtzaam en spaarzaam leven. Beide glazen zijn te zien in de aanwinstenvitrine op de eerste etage van het museum.

Voor meer informatie, zie de website www.maritiemmuseum.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden