ADHD: Wat is het?

(Reyer Boxem) Beeld
(Reyer Boxem)

ADHD is de afkorting van de Engelse term ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. In het Nederlands wordt dit ‘aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit’ genoemd. Uit deze termen blijkt dat twee problemen een rol spelen bij deze stoornis: problemen met de aandacht en problemen met hyperactiviteit. Hyperactiviteit gaat vaak samen met impulsiviteit.

Kinderen met ADHD hebben last van één of meer van de volgende kenmerken:

- aandachtsproblemen: kinderen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om taken af te maken, verleggen hun aandacht snel naar andere dingen in hun omgeving.

- hyperactiviteit: kinderen zijn extreem druk en beweeglijk, staan bijvoorbeeld geregeld op van hun stoel, ‘friemelen’ met van alles wat op hun tafel ligt.

- impulsiviteit: kinderen kunnen bijvoorbeeld niet op hun beurt wachten, flappen er al pratend van alles uit, barsten uit in een woedeaanval.

Veel kinderen hebben aandachtsproblemen. Ook zijn veel kinderen behoorlijk actief. Er is pas sprake van een stoornis wanneer de kenmerken een kind beperken in zijn functioneren en de kenmerken zich meer dan normaal voordoen. Het onderscheid tussen ongeconcentreerd, druk gedrag en de stoornis ADHD is vaak lastig. Het stellen van een diagnose kan alleen na uitgebreid onderzoek door een kinderarts, kinderpsychiater of GZ-psycholoog (zie: wat kan ik doen als ouder?).

Niet alle leerlingen met de diagnose ADHD hebben last van zowel aandachtsproblemen als hyperactiviteit. Bij sommige leerlingen vormen de aandachtsproblemen de grootste beperking, anderen ondervinden juist de meeste hinder van hun hyperactieve, impulsieve gedrag. Er bestaan verschillende typen ADHD:

- Het gecombineerde type; dit is het meest voorkomende type. Deze kinderen hebben zowel problemen op het gebied van aandacht als van hyperactiviteit.

- Het overwegend onoplettende type; deze kinderen hebben aandachtsproblemen. Ze zijn vaak sociaal teruggetrokken, meer verlegen en dromerig. Deze kinderen hebben geen grote problemen met hyperactiviteit.

- Het overwegend hyperactieve type; deze kinderen reageren impulsief op prikkels in hun omgeving. Ze bewegen veel, kunnen moeilijk stil zitten en flappen er zomaar dingen uit. Deze kinderen hebben met name last van hyperactief gedrag, maar hebben daarbij ook in mindere mate last van aandachtsproblemen.

Naast de verschillende typen van ADHD, heeft ieder kind ook zijn eigen, individuele kenmerken. Hierdoor verschillen de uitingsvormen van ADHD duidelijk van elkaar. ‘De ADHD’er’ bestaat niet. Toch zijn alle kinderen met deze stoornis gebaat bij dezelfde uitgangspunten in de aanpak: het creëren van duidelijkheid en het vergroten van de motivatie.

Zie ook:

Wat kan ik doen als ouder?

Wat kan ik doen als leraar?

Deze informatie werd mogelijk gemaakt door de CED-Groep. Meer weten over hoe u als school met ADHD om kunt gaan? Kijk op de website van de CED-Groep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden