'ADHD-richtlijn moet anders'

Hoorzitting in Tweede Kamer over diagnosepraktijk en medicijnen

De behandelrichtlijn voor ADHD moet worden herzien, vindt de Nijmeegse hoogleraar kinderpsychiatrie Jan Buitelaar. In de richtlijn kan meer plaats worden ingeruimd voor alternatieve behandelmethoden, zoals het volgen van een speciaal dieet, vindt hij.

De PvdA komt met een initiatiefnota met voorstellen voor meer geld en aandacht voor andere behandelmethoden. Buitelaar zei gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer dat de richtlijn ADHD uit 2005 aan herziening toe is.

Op initiatief van de PvdA werden medische experts en ervaringsdeskundigen gehoord over hardnekkige berichten dat met name kinderen te makkelijk de diagnose ADHD opgeplakt krijgen en dat er te snel geneesmiddelen worden voorgeschreven. Voor andere behandelingen, zoals gedragstherapie en opvoedingsadviezen, zou nauwelijks plaats zijn.

Drie ADHD-experts, Buitelaar, psychiater Sandra Kooij uit Den Haag en de Rotterdamse kinderpsychiater Rob Perreira, kregen gisteren onder meer vragen uit de Kamer over hun banden met de farmaceutische industrie. Met name Buitelaar en Kooij zijn adviseur van diverse fabrikanten van ADHD-middelen. Daarnaast doen ze onderzoek met geld van de industrie. Buitelaar en Kooij hielden gisteren vol dat ze onafhankelijk zijn en niet in dienst zijn van de industrie.

Volgens Kooij, die vooral volwassenen behandelt, stoelt de diagnose ADHD op wetenschappelijke gegevens. "Dit is geen zweetvoeten- en snottebellendiagnose. ADHD verdwijnt echt niet door het te ontkennen." Volgens haar is er bij volwassenen onderbehandeling van ADHD.

De Groninger psycholoog Laura Batstra was de enige expert die kritisch was over de praktijk van ADHD-diagnose. Batstra werkte bij Accare in Groningen, een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Zij nam ontslag uit onvrede over de manier waarop kinderen van ADHD-achtige verschijnselen door psychiaters van Accare direct op medicijnen werden gezet. Ruimte voor gedragstherapie was er vrijwel niet, aldus Batstra.

"ADHD-medicijnen doen niets anders dan symptomen verminderen. Je kunt beter een kind op andere manieren helpen."

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester komt met voorstellen om de behandeling van ADHD uit de eerstelijns gezondheidszorg te halen. ADHD-middelen moeten voortaan alleen worden voorgeschreven door medisch specialisten, zoals psychiaters. "Verder moet er meer aandacht komen voor andere behandelmethoden en moet de macht van de farmaceutische industrie worden ingeperkt."

Psycholoog Batstra pleitte ervoor om in de commissie die een nieuwe ADHD-richtlijn opstelt geen wetenschappers op te nemen die financiële banden hebben met de industrie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden