ADHD-kinderen slapen beter onder een ballendeken

Een deken gevuld met plastic ballen geeft kinderen met ADHD rust en veiligheid. 'De deken geeft druk, waardoor je je kunt concentreren op je lijf. Mijn hoofd voelt leger.'

PETRA SJOUWERMAN

Deens onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen met ADHD sneller in slaap vallen onder een ballendeken. Deze deken ziet eruit als een dekbed, maar weegt zeven kilo en is gevuld met losse plastic ballen die het lichaam masseren. Dit heeft een kalmerende en rustgevende werking.

"Vroeger kon ik nooit in slaap vallen. Dan ging ik altijd spelen en met mijn broertje kletsen. Dat vond mijn moeder niet goed. Als ik onder de ballendeken lig, dan geeft mij dat het gevoel alsof ik word vastgeklemd en geknuffeld. Daardoor krijg je zin om te slapen", vertelt de elfjarige Noah Harmsen uit Almere, die ADHD heeft.

"Een ontzettende wiebelkont", noemt zijn moeder hem. "Vroeger lag hij uren wakker voor hij in slaap viel en werd hij ook 's nachts vaak wakker", aldus Lynn Spier.

Noah Harmsen gebruikt de ballendeken nu ruim een jaar op advies van een arts die zelf twee kinderen met ADHD heeft. "Huur eens een ballendeken, zei hij. Nu valt hij binnen tien minuten in slaap", aldus Lynn Spier.

Ook Jackie de Vries, een veertienjarige mavo-scholiere uit Hoevelaken heeft ADHD. Jackie had tot vorig jaar grote problemen met inslapen, een van de bijwerkingen van haar ADHD-medicijn.

"Vroeger gingen er allerlei gedachten door mijn hoofd als ik in bed lag. De ballendeken geeft een druk waardoor je je kunt concentreren op je lijf. Mijn hoofd voelt leger en daardoor kan ik beter inslapen", zo legt ze uit. "Het duurde soms wel tot één uur 's nachts voordat ze in slaap viel", vertelt haar moeder Mira de Vries. Jackie: "De slaap kwam niet. Ik lag maar te liggen. Dan kwam ik er elke keer uit en dat vonden mijn ouders irritant." Haar moeder vult aan: "Vanaf dag één met de ballendeken viel ze binnen tien minuten in slaap."

De ballendeken is een Deense uitvinding die over de hele wereld wordt verkocht aan mensen met bijvoorbeeld ADHD en autisme, maar ook aan instellingen voor bijvoorbeeld dementen en psychiatrische patiënten. Vorig jaar toonde Deense onderzoekers van de Syddansk Universiteit in Odense aan dat kinderen met ADHD, die vaak urenlang nodig hebben om in slaap te vallen, onder een ballendeken sneller inslapen en ook beter doorslapen.

In Scandinavië is een trend zichtbaar dat ook steeds meer 'normale' mensen die lijden aan slapeloosheid de ballendeken gebruiken. Sommige tandartsen gebruiken de deken bij patiënten met tandartsenangst. Op enkele Deense scholen doet men experimenten met het kleine broertje van de ballendeken: het ballenkussen. Onderzocht wordt of dit een kalmerende werking heeft op onrustige leerlingen.

In Scandinavië is de ballendeken een erkend hulpmiddel waarvan de aanschaf wordt vergoed door de verzekering. "Zover zijn we in Nederland nog niet", zegt fysioterapeut Arjan Sakkers van Sarkow in Leusden. Zijn bedrijf in revalidatiemiddelen is importeur van de Deense ballendeken.

"De prijs is juist vaak een gevoelig punt", vertelt Sakkers. Een standaard ballendeken kost 515 euro exclusief BTW. Daarom biedt zijn bedrijf de mogelijkheid tot het huren van de ballendeken.

Een ander nadeel is dat de deken niet in de wasmachine past. "Je moet ermee naar de wasserette of hem in bad doen en dan drogen", zegt de moeder van Noah. Mira de Vries noemt als nadeel dat de deken heel zwaar is en daardoor moeilijk mee te nemen uit logeren. Zelfs in de speciale draagtas blijft hij zwaar. Het gewicht maakt ook dat het verschonen moeilijk is. "Maar ik heb er inmiddels handigheid in gekregen. Nu kan ik het in mijn eentje doen."

En haar dochter vindt de deken in de winter te koud. Dan ligt zij in een slaapzak onder de ballendeken.

"Het was een grote aanschaf, maar dat hebben wij ervoor over. Jackie gaat nu uitgeruster naar school", aldus Mira de Vries. Lynn Spier heeft gemerkt dat niet alleen haar zoon maar ook zij zelf tegenwoordig beter is uitgerust. "Vroeger ging ik er altijd uit om te kijken wat er aan de hand was als Noah aan het spoken was. Bovendien was hij altijd weer heel vroeg wakker. Dat was voor mij ook slopend. Tegenwoordig moet ik hem wakker maken om half acht. En wat ik heel belangrijk vind: zijn medicijnen hebben allerlei bijwerkingen zoals hartkloppingen en ze remmen de eetlust. Deze deken heeft voor hem geen negatieve effecten."

Rustgevende deken
De ballendeken stimuleert zowel de huid, de tastzin als de spieren en gewrichten. De losliggende ballen geven een puntgewijze druk op het lichaam. Als je beweegt in bed bewegen de ballen mee en geven een nieuwe druk op het lichaam. De vele tactiele indrukken zorgen via impulsen naar het centrale zenuwsysteem voor een verbetering van het lichaamsgevoel. Dit werkt rustgevend en geeft een gevoel van veiligheid en welzijn.

Meer informatie: www.sarkow.nl.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden