‘ADHD is gewoon een hersenziekte’

null Beeld ANP
Beeld ANP

ADHD’ers hebben kleinere hersenen. Volgens het Radboudumc moeten we daarom spreken van een hersenziekte.

Dirk Waterval

Mensen met ADHD (voluit: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) hebben kleinere hersenen, waarmee het volgens een internationaal onderzoeksteam toch echt een breinziekte lijkt. Om precies te zijn vallen vijf regio’s in de bovenkamer iets kleiner uit, waaronder een die zich bezighoudt met het herkennen van emoties. Dat moet voortaan gaan meespelen in de diagnose, meldden de onderzoekers gisteren in vakblad The Lancet Psychiatry.

Hoofdonderzoekster Martine Hoogman van het Radboudumc legde voor de studie hersenscans van liefst 3200 personen naast elkaar. Die kwamen uit eerdere, kleine onderzoeken die vanwege een verschillende opzet niet met elkaar te vergelijken waren. Door de ruwe data uit die oude studies op te vragen, kon dat alsnog.

Niet minder slim

Wie met kleinere hersenen rondloopt, is zeker niet minder slim dan anderen. Cruciaal is wélk hersengebiedje kleiner uitvalt. Bij mensen met ADHD blijkt dat vooral de amygdala te zijn, een regio die onder meer betrokken is bij het herkennen van emoties van anderen. Er waren al aanwijzingen dat kinderen met de aandoening daar minder goed in zijn. Hoogman ziet dat vermoeden nu bevestigd in haar onderzoek. Volgens haar zou het psychiaters kunnen helpen bij de diagnose, die zich nu vooral richt op het al dan niet kunnen vasthouden van de aandacht.

Tekst loopt door onder afbeelding.

null Beeld TRN Archive
Beeld TRN Archive

De verschillen in hersenvolume tussen mensen met en zonder ADHD waren het grootst in de kindertijd. “Dat doet vermoeden dat de hersenen wat later tot rijping komen. En vaak alsnog bijtrekken tijdens het volwassen worden”, zegt Hoogman.

Een directe oplossing voor de aandachtstoornis biedt Hoogmans studie niet. “Ik hoop vooral dat het onderzoek wat stigma’s wegneemt. Het is dus gewoon een hersenstoornis, net als zware depressies, schizofrenie of een bipolaire stoornis – ook die gaan gepaard met afwijkende hersenvolumes. ADHD is méér dan ‘gewoon een moeilijk kind’.” Verklaringen die je nog te vaak hoort over kinderen met ADHD, meent ze.

Geen slechte opvoeding

Niet dat Hoogman daar cijfers over heeft. Maar als ze op een feestje vertelt dat ze de stoornis onderzoekt, krijgt ze nog vaak de vraag of ADHD eigenlijk wel bestaat. “Is dat niet gewoon een slechte opvoeding, hoor je dan. Nee dus, we zien verschillen in het brein.”

Over wat de aandoening nu precies veroorzaakt, heerst nog wat onduidelijkheid. Maar, zegt Hoogman, “eerder onderzoek wijst erop dat het voor 80 procent in de genen verankerd ligt”. Kinderen met die aanleg zouden vervolgens hersenen met minder volume ontwikkelen. De volgorde heeft ze niet onderzocht, maar Hoogman verwacht dat het kleinere brein zorgt voor de klachten, en niet andersom.

Twee onafhankelijke commentatoren roemen Hoogmans studie in hetzelfde nummer van The Lancet Psychiatry. Groot genoeg om de subtiele verschillen in hersengrootte in beeld te krijgen, zo zeggen ze. Met minder hersenscans kun je niet met zekerheid zeggen dat sommige hersenen niet toevallig wat groter of kleiner zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden