Ademt de fietser binnenkort geen scooteruitstoot meer?

Al tijden is het onderwerp van gescheld en getouwtrek: bromscooters in de stad. Echt als een verrassing komt het niet, maar onderzoek van Milieudefensie wijst nu uit dat 70 procent van de stedelingen achter een verbod staat voor de meest vervuilende tweewielers. Ruim 80 procent van de stadsbevolking wil bovendien 'strengere handhaving', in de vorm van bijvoorbeeld een jaarlijkse milieukeuring.

Vooral stadsfietsers hebben last van de vervuiling door bromscooters. Een fietser die vlak achter zo'n scooter rijdt of stilstaat, ademt de uitstoot rechtstreeks in. Milieudefensie noemt de vervuiling door scooters 'zeer ernstig'. Volgens die organisatie zijn scooters "tot wel 2700 keer vuiler dan bestelbusjes".

Het onderwerp suddert in de politiek al jaren. Toch lijkt het eindeloze gelobby van de Fietsersbond, gemeente Amsterdam en Milieudefensie nu zijn vruchten af te werpen. Minister Melanie Schultz van Haegen van infrastructuur en milieu kondigde onlangs aan dat de scooter binnenkort van het fietspad naar de weg moet worden gewezen.

Als de meerderheid van de bevolking "voorstander is van een verbod op meest vervuilende scooters", zegt Anne Knol van Milieudefensie, "kan de minister dit niet langer naast zich neerleggen. Haal opgevoerde scooters en de grootste vuilspuiters van de weg". Volgens haar is er "geen enkel excuus over" om strenge scooterhandhaving nog langer uit te stellen.

Amsterdam en Utrecht buigen zich nu over de vraag of ze hun fietspaden op korte termijn scootervrij kunnen maken. Rotterdam vindt een dergelijk verbod 'te ver gaan', Den Haag is er nog niet helemaal uit. Hoeft de fietser binnenkort eindelijk geen zwarte rook meer te ademen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden