Adempauze op de beurs

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese aandelenmarkten lastten donderdag een adempauze in, na de flinke stijgingen eerder deze week. De koersuitslagen waren klein. Een flink aantal bedrijven met een notering aan de Amsterdamse beurs had in de ochtend cijfers gepubliceerd.

De AEX-index noteerde na het middaguur 0,1 procent hoger op 298,83 punten. De MidKap-index verloor 0,1 procent tot 458,66 punten. De beurs van Frankfurt daalde 0,6 procent. De graadmeters van Londen en Parijs noteerden vlak.

,,Er gebeurt niet zo veel. Het is even een adempauze. De beurs is zo hard omhoog gegaan, dan krijg je op enig moment een keer winstnemingen'', zei handelaar Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. Volgens hem is er echter geen reden te verwachten dat de koersen op korte termijn een daling zullen inzetten. ,,De onderliggende toon is nog steeds erg goed. Er zijn veel spijtoptanten die de rally gemist hebben.''

BAM

Bouwer BAM was de grootste daler in de AEX-index met een koersverlies van ruim 4 procent. ,,Die cijfers geven een gemengd beeld. De verwachting die ze hebben gegeven, was lager dan analisten hadden verwacht. Aan andere kant zijn er tekenen van stabilisatie. Je kan er twee kanten mee op'', aldus Van der Stee.

In de MidKap-index was Heijmans onderin te vinden. Het aandeel van de branchegenoot van BAM daalde bijna 2 procent. Heijmans is net als BAM een grote speler op de Nederlandse woningmarkt.

Corio

Bovenin de AEX stond SBM Offshore, een toeleverancier aan de olie- en gasindustrie. ,,Ze hebben een deal met Noble Energy gesloten in Afrika. Dat zal de reden zijn'', verklaarde Van der Stee. Het aandeel SBM won 2 procent.

Topman Gerard Groener van vastgoedbedrijf Corio liet donderdag weten dat het bedrijf zijn huurders helpt met kortingen. Verder zei de bestuursvoorzitter te verwachten dat 2010 een moeilijk jaar gaat worden voor de detailhandel, de huurders van Corio.

Halfjaarresultaten

Woensdag nabeurs had Corio halfjaarresultaten gepubliceerd. De waarde van de panden daalde meer dan verwacht. Het aandeel Corio stond donderdag 2,5 procent in de min.

Enkele bedrijven met een notering in de AScX-index hadden donderdag de boeken geopend. Detailhandelaar Macintosh meldde een omzetdaling en zag de koers met 1,5 procent dalen. Uit de cijfers van technologiebedrijf TKH bleek dat het bedrijf het afgelopen kwartaal in de rode cijfers is gedoken. Het aandeel stond 4,4 procent in de min.

De euro was 1,4260 dollar waard tegen 1,4230 dollar aan het eind van de handel woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden