Adempauze, maar nog geen vrede in Grozni

MOSKOU - De zwaar bestookte burgers van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozni krijgen een adempauze. Russische en Tsjetsjeense legeraanvoerders hebben gisteravond een bestand afgesproken dat vandaag om twaalf uur moet ingaan.

Of dat het voorspel is tot vrede, is twijfelachtig. Menig Tsjetsjeens bestand is de afgelopen anderhalf jaar gebroken en vergeten.

Als beide partijen zich vandaag houden aan de afspraak dan komt er, na acht dagen van verwoede gevechten in heel de stad, gelegenheid om de gewonden en doden weg te halen uit straten en kelders. Wellicht kunnen dan ook voedsel en medicijnen voor de burgers worden aangevoerd. Er is gebrek aan alles in Grozni. Dankzij de vele regenbuien van de laatste tijd kunnen de mensen wel water scheppen uit de plassen op straat.

Toen de afspraak over het bestand gesloten werd, pochten de Russen dat ze vorderingen maakten met het terugdringen van de verzetsstrijders in de stad. Het leek erop dat het verzet even pauzeerde, nu het naar eigen zeggen tachtig procent van de stad in handen heeft. Het verzet zal daar niet makkelijk afstand van doen.

Volgens het akkoord hoeft dat ook niet. De enige voorwaarden zijn dat het schieten ophoudt, dat beide partijen iets achteruitgaan van de vuurlinies her en der in de stad en dat gewonden en doden worden uitgewisseld.

Dat was volgens de Tsjetsjenen gisteravond de kern van het akkoord dat gesloten is tussen de Tsjetsjeense stafchef Aslan Maschadov en de waarnemend commandant van de Russische troepen, Konstantin Poelikovski. Ze ontmoetten elkaar in een dorp even ten zuiden van Grozni, vlakbij het plaatsje waar de rechterhand van Ruslands president Jeltsin, generaal Aleksandr Lebed, zondagnacht de aanzet gaf tot dit bestand.

Lebed lijkt snel een eind te willen maken aan deze oorlog die, in zijn ogen, een blamage is voor Ruslands troepen. Maar de vraag blijft of er in Moskou politiek de ruimte komt voor een echte vrede. President Jeltsin, die uiteindelijk de knopen moet doorhakken, zwijgt over dit onderwerp. Voorzover er mededelingen komen uit het Kremlin gaan die over ministersbenoemingen (weinig nieuws) en bestuursprocedures.

Een presidentieel decreet over een oplossing voor het Tsjetsjeense conflict, waarvan Lebed maandag zei dat die uiterlijk gisteren gepubliceerd zou worden, is uitgebleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden