Ademloos rond de Agapanthus

Wat het wonen in onze polder zo leuk maakt is het meeleven met de seizoenen. Ik geniet vooral van de kwekerslust, het ritme van zaaien, planten en oogsten, de grond bewerken en weer planten. Het vakmanschap waarmee de goede grond behandeld wordt zodat hij weer rijke vruchten voortbrengt in de vorm van bollen, knollen, bloemen en planten.

De zekerheid van mijn vaak jonge buren die precies weten welk perceel licht geploegd of juist diep geploegd moet worden zodat de grond weer vers is voor hyacinthen of gladiolen. Maar ook het ruilen van het land met nabije of verre buren zit precies in hun hoofd: buurman A plant zijn tulpen bij buurman B die zijn hyacinthen dit jaar bij buurman C kwijt kan. C zet zijn blauwe druifjes en vogelmelk bij A zodat iedereen zonder grondontsmettingsmiddelen op vers land zit.

Zo kom je nog eens op elkanders erf en er valt overal wel een bloemetje af. De een kweekt zonnebloemen en steekt me een bosje toe met de tip ze diep in het water te zetten en niet in de zon, want de bladeren verdampen veel vocht. De ander oogst Butterfly-gladiolen die zich van de gewone onderscheiden door hun kleinere bloemen in romantische kleuren en met 'sprekende' vlekken in de bloemkeel. Zo had ik al 'Richmond', roomwit en oranjerood hart en 'Mykonos', zalmgeel met rode vlekken. Geen Vierdaagse gelopen en toch een arm met gladiolen. Deze knollen zijn met tussenpozen vanaf maart geplant. Ze worden in het najaar gerooid, gepeld en gedurende de winter warm bewaard tot de planttijd vanaf maart.

Deze week werden de eerste bosjes Agapanthusbloemen geoogst van een veld dat drie jaar geleden werd geplant. 's Winters bedekt met stro en vliesdoek. Ook mijn eigen Agapanthussen in potten zijn nu goed gaan bloeien. Het eerste jaar was het maar povertjes gesteld. Ik geniet van 'Polar Ice', helemaal wit met gele meeldraden, van kleinbloemige donkerblauwe 'Lilliput' en van 'Glacier Stream', die wit is met een roze blos. De bloemtrossen bestaan uit tientallen bloemen die een bijna zwart steeltje hebben, ballerina's met zwarte kousen.

In de keuringszaal van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur showde een Noord-Hollandse kweker zijn nieuwe nog naamloze Agapanthussen. We stonden er ademloos omheen. Twee aanwinsten die het traject van beproevingen achter de rug hadden werden gedoopt. Een sierlijke donkerblauwe met een lichter blauwe binnenkant werd naar kleindochter 'Martine' genoemd, een witte met appelgroene steeltjes in de bloemtros kreeg de naam 'Prinses Marilène'.

Niet alleen kwekers kijken steeds vooruit, ook de tuinliefhebbers die de zomer rozenplukkend en slakkenvangend doorbrengen vinden tijd om bollen voor het volgende seizoen te bestellen. Ik kreeg al vraag naar de bijbelse leliën des velds. Volgens sommigen is dat Sternbergia lutea die bloeit tussen september en november. De donkergele bloemen lijken op crocussen en zijn al in 1596 beschreven. Het blad is mooi lichtgroen en glanzend en verschijnt voor en tijdens de bloei. Ze zijn inheems in het mediterrane gebied tot Iran en Centraal-Azië. In de tuin is de beste plek tussen stenen, waar het 's-zomers flink warm is. De stenen nemen overdag warmte op en geven het 's-nachts weer af, maar zij zijn hier bedoeld om de plantplek te markeren zodat de bollen met rust gelaten worden. In het voorjaar mesten.

Sternbergia kan ook op een pot bloeien. De kunst is echter de pot ieder najaar te laten bloeien. Plant ze daarom op een ondiepe bak met een gat voor de waterafvoer, of doe hydrokorrels of steentjes onder in de bak. Ook de aarde afdekken met steentjes. Ik heb er huislook (Sempervivum) bij geplant om de pot aan te kleden, zo is er jaarrond wat te zien. 's Zomers de pot lekker warm laten bakken in het zonnetje, daar worden kleine bolletjes groot van. Ik heb wat extra potten klaar staan voor buurman A en B.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden