Adema gaat ChristenUnie opschudden

Toekomstig voorzitter wil leden meer invloed geven Fries vindt het nu te rustig binnen partij

De ChristenUnie wordt opgeschud. Tenminste, als het aan de toekomstige voorzitter van de partij en aan de onlangs begonnen voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut van de partij ligt. Gisteren werd de 48-jarige Piet Adema, nu nog politiek secretaris, voorgedragen als partijvoorzitter.

In april zal het congres de Fries waarschijnlijk op het schild verheffen. Adema vindt dat het te rustig is binnen de ChristenUnie. Wat hem betreft wordt de voorzitter voortaan gekozen. Op het congres ligt een voorstel op tafel om lijsttrekkersverkiezingen te houden voor de Tweede en Eerste Kamer en voor het Europees Parlement.

Adema wil dat dit ook lokaal en provinciaal gaat gebeuren, zo zegt hij in het Nederlands Dagblad. Wat hem betreft moeten leden ook op andere manieren meer invloed krijgen. Bijvoorbeeld met direct stemrecht op congressen. Nu nog wordt er gestemd via afdelingen. Dit voorstel ligt op het congres in april ook al voor.

Adema, die tot half januari waarnemend burgemeester in Achtkarspelen was en daarvoor gedeputeerde in Friesland, volgt Klaas Tigelaar op. Hij werd in december interim-voorzitter, toen Janneke Louisa om persoonlijke redenen de voorzittershamer neerlegde.

Een maand geleden kreeg het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie ook een voorzitter die de koers wil verleggen. Wouter Beekers wil het katholiek-sociaal denken in de protestante partij inbrengen, zo vertelde hij in een kennismakingsinterview in het blad De Nieuwe Koers onlangs. "Protestantse politiek gaat uit van het idee dat alles begint in de samenleving. Katholieken denken meer vanuit de staat", ziet Beekers. Maar voor het overgrote deel staan ze zij aan zij.

Beekers komt uit het CDA, waar hij het initiatief nam tot een protestmanifest tegen de samenwerking met de PVV. In mei vorig jaar schreef Beekers in een opiniestuk in Trouw dat de ChristenUnie zich buiten de realiteit stelt, door te zeggen dat de partij niet snel in een coalitie zal stappen met D66 en de VVD. Op die manier vervreemdt "de ChristenUnie van potentiële regeringspartners en verkleint het zo de kans op haar regeringsdeelname", aldus Beekers een half jaar geleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden