Update

Adelinde Cornelissen prolongeert Europese titel

Carl Hester (zilver, links) en Laura Bechtolsheimer (brons, rechts) flankeren winnares Adelinde Cornelissen. Beeld epa
Carl Hester (zilver, links) en Laura Bechtolsheimer (brons, rechts) flankeren winnares Adelinde Cornelissen.Beeld epa

Dressuuramazone Adelinde Cornelissen is vanmiddag in Rotterdam opnieuw Europees kampioene op de Grand Prix Spécial geworden. De titelverdedigster vergaloppeerde zich tijdens haar proef met Jerich Parzival even, maar kwam niettemin uit op een score van 82,113 procent.

Ze bleef daarmee de Brit Carl Hester (Uthopia) een half procent voor. Diens landgenote Laura Bechtolsheimer (Mistral Hojris) veroverde het brons, vóór de Duitser Matthias Alexander Rath met de befaamde hengst Totilas.

Cornelissen weet haar 'dwaling' aan overconcentratie. 'Ik reed verkeerd. Stom hè. Heb je een paard in supervorm, probeer ik het te verprutsen. Ik was bezig in een serie toen de bel ging. O jee, ik zit niet goed. Omkeren en opnieuw doen dan maar', zei ze over de manoeuvre die de ingewijde toeschouwers de adem deed stokken.

De 'foute afslag' kwam haar niet duur te staan. Cornelissen kreeg 2 punten per jurylid aftrek en dat scheelde 'maar' 0,417 procent. Die marge kon de amazone uit Nijkerk lijden omdat ze haar rit uiterst koel vervolgde. 'Ik heb dubbel mijn best gedaan. Ik moest die punten toch ergens goedmaken. De score was oké, maar ik bleef wel kwaad. Ik heb mezelf na afloop een schop gegeven.'

Hester leek met zijn jonge Nederlandse hengst op weg naar een verbetering van haar rapportcijfers maar redde het uiteindelijk niet. Rath kon als laatste ruiter in de ring de hoge verwachtingen niet waarmaken. Totilas is in Duitse dienst (nog) niet het superpaard waarmee Edward Gal furore maakte. De ruiter uit Harskamp stelde zelf ook teleur met Sisther de Jeu. Hij kwam uit op 69,211 en sloot daarmee het EK onverwacht vroeg af.

De 18e plaats, nog achter Sander Marijnissen (Moedwill), was niet genoeg om te mogen starten in de afsluitende kür op muziek. De start was opnieuw vals. 'Ze stond weer niet stil bij de presentatie.' mopperde Gal. 'Dat gaat hem niet worden, dacht ik. De spanning. Thuis heeft ze daar nooit last van. Hormonaal? Ik weet het niet.'

Zijn partner Hans Peter Minderhoud (14e met Exquis Nadine, 70,997) mag wel terugkomen voor het hoofdnummer. Zijn 16-jarige merrie - 'het olympisch traject ga ik in met IPS Tango' - krijgt zondag dus een waardig afscheid op het hoogste niveau. Marijnissen, die kan terugzien op een goed EK-debuut, is bij de kür evenals Gal toeschouwer.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden