Adele wordt volwassen

'Omdat ik eerlijk en benaderbaar ben, doe ik mensen denken aan hun zus of tante en laten ze me met rust.' (Trouw) Beeld
'Omdat ik eerlijk en benaderbaar ben, doe ik mensen denken aan hun zus of tante en laten ze me met rust.' (Trouw)

Singer/songwriter Adele is een ster zonder sterallures. Ze is zó gewoon gebleven dat zelfs de roddelbladen weinig interesse in haar hebben. In muzikaal opzicht is de Britse zangeres wel veranderd. Op haar nieuwe album ’21’ klinken de vocalen warmer en voller, de songs aardser en vloeiender en het muzikale palet is verbreed.

Verlangend kijkt Adele uit haar hotelraam. De Britse zangeres is in Amsterdam om haar nieuwe album ’21’ te promoten en droomt hardop over een huis aan een Amsterdamse gracht. „Wat zou ik graag een van die huizen hebben”, verzucht ze. „Ik houd van het rustige levenstempo hier en voel me in Amsterdam altijd heel ontspannen.” Dat de grachtenpanden nogal aan de prijs zijn, hoeft geen bezwaar te zijn. Met een besmuikt lachje: „Mijn eerste album deed het nogal goed, dus...”

Goed is in dit geval een understatement. Adele, geboren als Adele Laurie Blue Adkins, debuteerde drie jaar geleden met het album ’19’, dat een internationale bestseller werd. Alleen al in Nederland werden van de cd meer dan 200.000 exemplaren verkocht en de single ’Chasing pavements’ is op alle radiostations grijsgedraaid. De opmerking dat het nummer zoveel airplay heeft gekregen, dat je het niet meer kan horen, ontlokt de zangeres een gulle lach. „Als jij het al niet meer kan horen, moet je je eens voorstellen hoe het is om het steeds maar weer te moeten zingen!”

Ondanks het enorme succes benadrukt Adele dat de roem haar niet heeft veranderd. En je bent geneigd haar te geloven. Want tijdens het gesprek laat de 22-jarige zangeres zich kennen als een spontane meid die in rad Engels met zware Londense tongval met humor en zelfspot honderduit praat over haar (liefdes)leven en muziek.

Collega’s als Amy Winehouse en Lady Gaga mogen op de hielen gezeten worden door de roddelbladen, Adele heeft naar eigen zeggen geen last van haar sterrenstatus. „Als ik hier het hotel uitloop, word ik niet achtervolgd. Er staan geen paparazzi op de loer.” De reden dat de roddelbladen nauwelijks interesse in haar hebben, is volgens Adele dat ze geen schandalen creëert. „En als er iets fout gaat, zet ik het meteen zelf op mijn blog. Bovendien doe ik erg mijn best om geen kreng te worden door mijn succes. Als er ergens een rij is, sluit ik gewoon netjes achteraan. Ook van fans heb ik geen last. Omdat ik eerlijk en benaderbaar ben, doe ik mensen denken aan hun zus of tante en laten ze me met rust.”

Ook het idee dat de zangeres zich van sterrenparty naar rode loper-gala spoedt, blijkt niet te kloppen. „Mijn wereldje is eerder kleiner dan groter geworden. Mijn leven wordt gerund door drie mensen. Daarbij ga ik ook niet graag uit naar clubs en houd ik niet van winkelen. Eigenlijk ga ik alleen naar buiten om naar de supermarkt te gaan of m’n hond uit te laten. Zelfs als vrienden me uitnodigen om uit eten te gaan, zeg ik: Kom toch lekker bij mij eten!”

In haar persoonlijk leven mag weinig veranderd zijn, in muzikaal opzicht heeft de singer/songwriter wel een verandering ondergaan. Zonder van een stijlbreuk te spreken, is haar tweede album ’21’ een grote stap voorwaarts ten opzichte van ’19’. Zo klinken de vocalen op de nieuwe cd warmer en voller. „Ik ken mijn stem nu beter en ben dus wat avontuurlijker te werk gegaan. En mijn stem is een beetje verweerd geraakt.”

Ook muzikaal laat ’21’ een verbeterde Adele horen. De songs klinken aardser en vloeiender en het muzikale palet is verbreed. Naast pop en soul herbergt het album ook blues- en country-invloeden. De veranderingen zijn te danken aan een reis door Amerika, die Adele in contact bracht met gospel, blues, country en hiphop. „Die reis heeft echt mijn muzikale horizon verbreed.”

De belangrijkste verandering is dat de Londense besloot voor haar nieuwe album de samenwerking aan te gaan met enkele ervaren songschrijvers. „Ik kan maar vier of vijf akkoorden spelen op de instrumenten die ik speel. Dat beperkt je wel. Bij de opnames van ’19’ was ik nog een typische tiener en dacht: Ik kan alles alleen! Inmiddels zie ik in dat ik betere songs schrijf als ik met iemand samenwerk. Daarnaast wisten de mensen met wie ik werkte, verschillende kanten van mij naar boven te brengen. De een cultiveerde mijn vurige kant, de ander mijn rustige kant.”

Wat onveranderd is gebleven, is dat de teksten zich nog steeds laten lezen als een dagboek, waarin Adele nauwkeurig verslag doet van haar liefdesleven. „Mijn eerste plaat ging over mijn eerste vriendje. Die relatie ging uit omdat hij vreemdging. ’21’ gaat over mijn tweede relatie, die ook strandde. Niet omdat hij me bedroog, maar omdat de verliefdheid overging. Op de een of andere manier vond ik dat erger. Omdat ik niet kon aangeven wat er fout was gegaan, vond ik het verwarrender. Daardoor was het na die breuk moeilijker om de draad weer op te pakken en bleef ik me maar afvragen, wat als, wat als...”

Door het persoonlijke karakter van de songs is het schrijfproces voor Adele vaak een uitputtingsslag. Maar het helpt haar ook om haar liefdesverdriet te verwerken, zoals bij het nummer ’Someone like you’. De pianoballad is het emotionele hoogtepunt van het nieuwe album, waarin Adele op ontroerende wijze afscheid neemt van haar ex. „Toen ik dat schreef was ik het zat om steeds bitchy te zijn. Het is tekstueel een van mijn meest uitgesproken nummers. Meer dan ’Chasing pavements’ dat enigszins verhuld is. Ik schreef ’Someone like you’, huilde een beetje toen het klaar was en merkte vervolgens dat het me over de laatste horde in het verwerkingsproces had geholpen.”

Het is een song die het volwassenwordingsproces van Adele markeert. Zo heeft de Britse geleerd minder hoge verwachtingen te hebben op liefdesgebied. „Vroeger verwachtte ik, door alle films en songs die de liefde romantiseren, altijd het beste. Nu heb ik meer oog voor de tekortkomingen van mensen en ben ze zelfs leuk gaan vinden. Ik ben me ook bewuster geworden van mijn eigen tekortkomingen. Een voorbeeld van zo’n tekortkoming? Hm, even denken welke ik durf te noemen. Nou bijvoorbeeld dat ik volledig in beslag wordt genomen door de liefde. Ik dacht altijd dat ik de perfecte vriendin zou zijn. Maar juist omdat het bij mij alles of niets is, ben ik dat niet.”

'Omdat ik eerlijk en benaderbaar ben, doe ik mensen denken aan hun zus of tante en laten ze me met rust.' (Trouw) Beeld
'Omdat ik eerlijk en benaderbaar ben, doe ik mensen denken aan hun zus of tante en laten ze me met rust.' (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden