Adele is als je allerbeste vriendin

Na jarenlang de schijnwerpers te hebben ontweken, staat Adele er weer helemaal in. Vandaag komt haar langverwachte derde album '25' uit. Wat maakt de zangeres uit Londen zo bijzonder?

Paniek in de muziekwereld: Adele brengt een nieuw album uit! Vandaag verschijnt het langverwachte derde album van de Britse zangeres: '25'. Collega's als Justin Bieber en One Direction zouden zo bang zijn dat hun plaat ondergesneeuwd zou raken door de publiciteitsgolf die de nieuwe Adele vergezelt, dat ze de release van hun eigen plaat vooruit schoven. Het tekent de sterrenstatus van de zangeres die 27 jaar geleden als Adele Laurie Blue Adkins in Londen werd geboren.

Het lijdt weinig twijfel dat dit nieuwe album '25' geschiedenis gaat schrijven. Met single 'Hello' had de zangeres meteen een record te pakken: het is het eerste nummer dat binnen een week meer dan een miljoen keer is gedownload. En dat terwijl de zangeres de afgelopen drie jaar weinig van zich heeft laten horen, afgezien van haar succesvolle titelsong voor de vorige Bond-film 'Skyfall'.

Maar wat maakt deze zangeres tot zo'n fenomeen? Het begint natuurlijk met haar stem. Met die licht hese ondertoon is het er eentje die uit duizenden herkenbaar is. Aan twee noten heb je genoeg om een Adele-nummer te herkennen. Bovendien beschikt Adele over een groot dynamisch bereik, dat haar in staat stelt heel klein te zingen, maar ook enorm orgas-tisch uit te halen.

Een andere succesfactor is de positionering van haar muziek. Adele ontdekte al op vierjarige leeftijd haar liefde voor het zingen en begon als tiener haar eigen liedjes te schrijven. Na haar afstuderen aan de BRIT School for Performing Arts & Technology verschijnt in 2008 haar debuut '19'. Mede dankzij de hit 'Chasing Pavements' wordt het album een bestseller, die zeven miljoen keer over de toonbank gaat. Toch is Adele's geluid op het debuutalbum nog niet helemaal uitgekristalliseerd. De plaat laat een goede zangeres horen, met talent voor het schrijven van fraaie popliedjes, maar ook een artiest die hoorbaar nog zoekt naar haar eigen stijl.

Die vindt ze op haar tweede album '21'. De popliedjes kregen een stevige soulinjectie, die songs net dat rauwe randje meegaf wat haar onderscheidt van doorsnee popzangeresjes. Daarmee is de behaaglijke sound waar iedereen zo graag tegenaan schurkt een feit en groeit Adele uit tot wereldster van formaat.

De nummers 'Rolling In The Deep' en 'Someone Like You' worden grote hits en onderstrepen hoe Adele's muziek met een mix van pop en soul toegankelijk genoeg is om het grote publiek aan te spreken.

Tegelijkertijd kenmerken haar liedjes zich door een grote mate van authenticiteit die ook de serieuze muziekliefhebber aanspreekt. Adele is geen confectiepopje dat andermans nummers zingt. Ze schrijft de nummers grotendeels zelf en verwerkt persoonlijke ervaringen in de openhartige teksten, wat haar een authentiek karakter meegeeft.

En daarmee komen we bij de laatste verklaring voor haar succes. De manier waarop Adele haar persoonlijke worstelingen met relaties en volwassen worden verwoordt en bezingt bieden een ongecensureerd inkijkje in haar ziel. Ze schaamt zich niet voor haar pijn en mislukkingen en juist dat aspect maakt haar songs herkenbaar en invoelbaar voor een miljoenenpubliek.

Op '21' was een verbroken relatie de rode draad. Haar nieuwe '25' draait om het proces van volwassen worden. Aan de vooravond van de release liet de zangeres via Twitter weten dat haar 25ste verjaardag voor haar een keerpunt was, op de grens van adolescentie en volwassenheid. Ook haar worsteling met haar plotselinge roem komt aan bod in de nieuwe songs. Zo bezingt ze in het nummer 'Million Years Ago' hoe de mensen in haar oude buurt haar niet meer durven aan te kijken. "Ik probeer dingen te bedenken om te zeggen. (...) Maar ze herkennen me nu niet."

Aan de impact van haar muziek zal de nieuwe onderwerpkeuze niks veranderen. Want het luisteren naar haar songs zal blijven als een intiem gesprek met je beste vriendin.

undefined

Adele mag vaker gas terugnemen

POP

Adele

25 (XL Recordings)

***

In één val is Adele alvast niet getrapt. Na het immense succes van het album '21' heeft ze ervoor gepast een klakkeloze kopie van dat album te maken. '21' werd vooral gedragen door de combinatie van pop en soul. Maar het nieuwe '25' biedt meer pop, minder soul en een grotere variatie aan muziekstijlen. Daarnaast klinken het allemaal ook wat vrolijker dan het eerdere werk van Adele.

Wat dat betreft is de eerste single 'Hello' niet helemaal maatgevend. Het is een grote powerballad zoals er zoveel op '21' stonden en zoals de fans haar ongetwijfeld het liefste horen. Vocaal blaast ze de luisteraar meteen van de sokken en het is een typische oorwurm die dagen door je hoofd blijft zingen.

Daarna volgt met 'Send My Love (To Your New Lover)' meteen een eerste verrassing. Geen soulpop-nummer maar een vrolijk stuiterende popsong. 'Water Under The Bridge' is evenmin typisch Adele, maar een opgewekt popliedje dat ook bij Taylor Swift zou kunnen horen. En met 'River Lea' laat Adele horen ook met gospelpop uit de voeten te kunnen.

Tegen de tijd dat we bij de nummers 'Million Years Ago' en 'All I Ask' zijn aangekomen, begint op te vallen dat Adele op haar derde album vocaal wel erg vaak vol gas geeft. Het is alsof ze zo blij is dat de operatie aan haar stembanden gelukt is, dat ze geen kans voorbij laat gaan om te demonstreren dat haar stem niet aan kracht heeft ingeboet. Daardoor klinken sommige songs alsof elk woord met een uitroepteken wordt gezongen. Hoe het ook kan, laten 'I Miss You' en 'When We Were Young' horen. Nummers die indruk maken, juist omdat Adele zich een beetje inhoudt.

Zo ontpopt '25' zich als een album met sterke en interessante momenten, maar ook als een plaat die niet al na een paar luisterbeurten meteen dezelfde klik oplevert die er met '21' wel was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden