Addio alla fine

DANS

Emio Greco en Pieter C. Scholten/ICKamsterdam ****

Wat in de originele versie in het Holland Festival van 2012 niet werkte, lukt in de theaterversie van 'Addio alla fine' wel. In 2012 werden we twee-aan-twee, als in een moderne ark van Noach, aan boord van een schip geïnviteerd, nu nodigen Emio Greco en Pieter C. Scholten van ICKamsterdam ons binnen de theatermuren uit om - alleen met verbeelding - een reis 'naar het einde' te maken. Verbeelding werkt nou eenmaal beter in het theater dan in een concrete context.

We worden opgewacht door een replica van een neushoorn, het dier dat met uitsterven wordt bedreigd en hier wordt opgevoerd als een omen voor een onontkoombaar einde. Maar de neushoorn is ook een symbool van kracht, hoop misschien zelfs. De reis naar het einde waartoe het gezelschap ons uitnodigt in deze ark is dan ook eerder een loutering die de mens moet ondergaan - onvermijdelijk, het einde voorbij, opdat er iets nieuws kan ontstaan. Geëngageerd en zeker niet té gemaakt zijn de teksten van Bo Tarenskeen, waarmee spreekstalmeester Kurt Vandendriessche ons door de louteringsreis loodst. De dans, met een nieuwe cast, is overrompelend. De zeven dansers veroorzaken deiningen, en dan weer wilde golven van beweging. Het krachtigst is die met een zee aan ledematen die unisono alle kanten opschieten: een van energie knetterende keten van elkaar voedende krachten.

Verbinding en contact, óók met het publiek, daar gaat het de makers zichtbaar om. Dat idee van 'elkaar' en 'gemeenschap' als stookolie voor verandering, is in de verdere uitwerking minder geslaagd. In elk theater doet de groep een beroep op lokale kunstenaars, maar in Amsterdam voelde de inbreng van a capella groep Fearless Rose als een misplaatste interventie. Dat kan in de tournee beter worden doordacht.

www.ickamsterdam.om

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden