'Adam zkt. Eva', je wordt er appelig van

In den beginne was de aarde woest en ledig. Totdat Nicolette Kluijver verscheen. Toen was het meteen een dolle boel. De RTL 5-presentatrice ontvangt op een onbewoond eiland in de Stille Oceaan allerlei bloteriken die ze aan elkaar wil koppelen. 'Adam zkt. Eva' heet de datingshow heel toepasselijk, en het uur vliegt werkelijk voorbij. Dat komt vooral door de luchtigheid van de dialogen. "Mooie lipstick heb je op", zegt Maarten. Cherry, door de voice-over als 'sprankelend' omschreven, lacht vertederd. Maarten doet z'n uiterste best om niet naar beneden te kijken. "Is dit de eerste keer dat je zoiets doet?", vervolgt hij. Nu wordt onze sprankelende Cherry een beetje kattig: "Ja, wat denk jíj dan? Dat ik elk weekend in m'n blootje naar een onbewoond eiland ga?!" Ziezo, die zit.

Bloot daten bevordert de diepgang, is de gedachte achter 'Adam zkt. Eva'. Kluijver heeft dat helemaal goed gezien. De kandidaten worden niet afgeleid door kleding, geurtjes en smartphones, en kunnen daardoor onmiddellijk to the point komen. Bij Maarten lukt dat uitstekend. Met Nanda, een eerdere deelneemster, ligt hij binnen tien minuten al in bed. Ook Cherry windt er geen doekjes om. "Zo, jij hebt een grote", ginnegapt ze in Maartens gezicht. De 'stoere bon vivant' is best trots op z'n 'geval'. "Het is een aangeboren lichaamsdeel, dat je niet kunt trainen", filosofeert hij. Nu wordt de kijker toch tot denken aangezet. Zouden er ook lichaamsdelen bestaan die níet aangeboren zijn? Dat je moeder bijvoorbeeld na je geboorte direct met je naar de plastisch chirurg moet om van alles te laten aanplakken? En dat er dan heel lange rijen voor de kliniek staan van ouders die allemaal in hetzelfde schuitje zitten? Waarop geruzie ontstaat over wie het eerst was. En dat ten slotte een nummertjesautomaat moet worden geplaatst om de drukte in goede banen te leiden?

Die essentiële vragen pijnigden mijn hersens. Maar gelukkig was dat al snel voorbij dankzij de lichtvoetigheid van Kluijver. Wat heeft Hare Doorluchtige Ledigheid namelijk bedacht? Dat het saai zou zijn om maar twee naaktlopers te tonen. Daarom trommelt de presentatrice, die zelf als enige haar huid bedekt houdt, iedere aflevering nóg twee blootmensen op, zodat ze onderling lekker kunnen etteren over wie met wie. Kluijver is een meesteres in de intrige. De kandidaten weten niets van de concurrentie. Die kondigt Kluijver listig als verrassing aan. Ja, ze heeft echt een slangenhuid: "Nanda voelt zich gebruikt door Maarten, en er zit nog meer onrust in de lucht. Twee nieuwe singles zijn in aantocht."

Cherry komt naakt (en sprankelend natuurlijk) aangedreven op een aftands houtvlot, even later gevolgd door Sander. Cherry laat terstond blijken niet van halve maatregelen te houden. Ze schuift Nanda resoluut opzij. Evenals Sander. Hij heeft 'een kleintje', vandaar.

Sissend van genoegen aanschouwt Kluijver haar gebroken paradijs. Deze vrouw is werkelijk een openbaring. Al talloos vele uren heeft ze ons leven verrijkt als het onmetelijke Barbie-brein achter BNN's 'Spuiten en slikken'. Nu, met haar nieuwe show, mogen we, denk ik, voorzichtig concluderen dat de ondraaglijke lichtheid van het bestaan definitief een plaats in haar ziel heeft veroverd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden