Adam Driver, jongen onder de meisjes

JANN RUYTERS

Helemaal niks vond Hollywoodster James Franco de jongens in de tv-serie 'Girls', zo schreef hij na afloop van het eerste seizoen in de Amerikaanse The Huffington Post. De vriendjes van de meisjes waren 'het ergste clubje losers' dat hij ooit had gezien. En de ergste sukkel was Adam Sackler, het vriendje van heldin Hannah, die man met de grote neus, flaporen en het brede blote bovenlijf die zijn liefje onhoudbare standjes en vunzige foto's opdringt, en haar de laan uitstuurt zonder uitleg terwijl hij ondertussen met een grote lasbril op zijn hoofd met iets anders bezig is.

Toch bracht 'Girls' de grote doorbraak van acteur Adam Driver, volgens Brett Eaton Ellis 'the most sexy man alive' en vanaf deze week ook te zien als fotograaf Rick Smolan, de voorbijgaande 'love interest' van de naar eenzaamheid zoekende Robyn Davidson in 'Tracks'.

Het lijkt niet de meest handige careermove voor een beginnend acteur: het spelen van een eendimensionale man in een feministische vrouwenserie; Mr. Big uit 'Sex and the city' blijft vast eeuwig Mr. Big. Echter: weet je het stereotype toch een extra dimensie mee te geven, dan kan het verkeren. Brad Pitt catapulteerde naar het sterrendom nadat hij als lifter Thelma haar eerste goede seks bezorgde in 'Thelma and Louise'.

Voor de nu dertigjarige Adam Driver is de rol in 'Girls' alvast een gouden greep gebleken. Dat heeft minder te maken met de Adam in de serie, die twee jaar verder ook al aardig gedomesticeerd is geraakt, en alles met de kwaliteiten van Driver. Misschien dat het zijn militaire opleiding is (na 9/11 ging hij kortstondig het leger in) maar of Adam nu een vrouw op haar knieën door het appartement jaagt (wat hij nu nooit meer zou doen) of juist haar appartement vol hangt met lieve sorry-posters, het heeft allemaal iets even gevaarlijks. 'He does look like the original man', zegt Hannah's vriendin Jessa als ze zijn naam hoort als ze kennis met hem maakt. Geen wonder dat John Curran juist hem castte als Davidsons woestijnliefde in 'Tracks'. Adam Driver heeft ook maar een klein rolletje in 'Inside Lewyn Davis' maar zelfs het gezellige achtergrondriedeltje in 'Please Mr. President' ooh-aaht hij tot een oerkreet.

En een grote toekomst ligt in het verschiet. J.J. Abrams kondigde onlangs aan dat hij naast oudgedienden Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill ook Adam Driver heeft gecast in de langverwachtte zevende Star Wars-film; als de slechterik wel te verstaan; een Darth Vader-type dertig jaar na 'The return of the Jedi' herrezen, zonder masker vermoedelijk, maar met flaporen: gevaarlijk dus, maar 'cute' ook.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden