AD-suggestie van misbruik was voor Demmink de druppel

Oud-topambtenaar eist bij rechter rectificatie en schadevergoeding

Het Algemeen Dagblad heeft met de publicatie over verondersteld misbruik van minderjarige jongens door oud-topambtenaar Joris Demmink 'journalistiek onzorgvuldig en onrechtmatig' gehandeld.

Harro Knijff, de raadsman van Demmink, zei dit gisteren in Rotterdam in de civiele procedure van zijn cliënt tegen het AD. De voormalige secretaris-generaal van het ministerie van veiligheid en justitie eist behalve rectificatie een ton als vergoeding voor immateriële schade.

Kort voordat Demmink in 2012 met pensioen ging, publiceerde het AD twee artikelen waarin enkele getuigen uit het criminele circuit vertelden dat hij begin jaren tachtig in Den Haag regelmatig een pooier van minderjarige jongens ontmoette. Eén van de getuigen zei zich te herinneren dat Demmink een cafetaria in Den Haag meermalen met een 'Arabisch uitziend jongetje' verliet.

De publicaties hadden grote impact op Demmink, vertelde hij gisteren de rechtbankvoorzitter. "Het verschil was dat alle eerdere verhalen over mij meer van hetzelfde waren. De artikelen in het AD vormden een compleet nieuwe serie aantijgingen over een heel nieuwe periode, van dertig jaar of langer geleden. Het voelde alsof een compleet nieuwe fantasiewereld aan me werd gepresenteerd. Het was niet mijn wereld. Voor mij was het de druppel."

Over de ex-topambtenaar circuleren al vijftien jaar geruchten over misbruik van minderjarige jongens. Hij ontkent alle beschuldigingen en wist zich tijdens zijn lange ambtelijke loopbaan verzekerd van de steun van achtereenvolgende ministers. Zijn raadsman Knijff herhaalde gisteren dat de ex-topambtenaar 'zich nooit schuldig heeft gemaakt aan pedofilie'.

Evenmin heeft hij de in het AD genoemde pooier van jonge jongens gekend, zei de advocaat. Tegen Demmink loopt op last van het gerechtshof in Den Bosch sinds begin dit jaar niettemin een strafrechtelijk onderzoek op verdenking van verkrachting van twee destijds minderjarige Turkse jongens, medio jaren negentig.

Raadsman Olaf Trojan van het AD stelde dat de affaire rond Demmink 'het functioneren van de Nederlandse rechtsstaat aan de orde stelt'. "Onderzoeksjournalistiek speelt hierin een cruciale rol", zei de advocaat, doelend op het jarenlang uitblijven van een strafrechtelijk onderzoek. "Het AD heeft gedegen en zorgvuldig invulling gegeven aan zijn taak als publieke waakhond en alles gedetailleerd onderzocht en nagevraagd. Er is met tientallen personen gesproken."

De raadsman betoogde verder dat de krant de veronderstelde ontucht door Demmink nimmer als feit heeft gepresenteerd. "De lezer is de ruimte gelaten zijn conclusies te trekken en in dat opzicht valt er hoe dan ook niets te rectificeren."

De rechtbank doet vermoedelijk op 16 december uitspraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden