AD onderzoekt of eigen leiding ook zwichtte voor druk Wolfsen

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. (ANP) Beeld
Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. (ANP)

Hoofdredacteur Jan Bonjer van het AD laat onderzoeken hoe het AD/Utrechts Nieuwsblad omging met de affaire rondom burgemeester Aleid Wolfsen. Hij doet dit op verzoek van de Utrechtse stadsredactie.

Volgens Bonjer heeft de kwestie geleid tot ’een verstoorde werkrelatie’ tussen een meerderheid van de redacteuren en de regionale hoofdredacteur Arjeh Kalmann.

De Utrechtse burgemeester kwam vorige week in opspraak, omdat hij publicatie van een kritisch artikel over zijn pensionkostenvergoeding in Ons Utrecht tegenhield. Hij belde eerst de hoofdredacteur van het huis-aan-huisblad en vervolgens de uitgever. De laatste liet de hele oplage van 120.000 exemplaren herdrukken zonder het gewraakte artikel.

Redacteuren van het AD/UN deden al eerder onderzoek naar Wolfsens onkostendeclaraties, zo bleek toen. Maar zij publiceerden hier niet over. Bekend is dat Wolfsen contact had met hoofdredacteur Kalmann over een mogelijk artikel. Twee redacteuren van de landelijke AD-redactie gaan nu onderzoeken wat precies de afwegingen waren van Kalmann om niet over de pensionregeling te publiceren, en of hij bezweken is onder druk van de burgemeester.

Bonjer zegt niet de indruk te hebben dat Wolfsen druk op Kalmann uitoefende, maar wil verder niet op de bevindingen van het onderzoeksduo vooruitlopen: „Ik wil feiten boven tafel krijgen, geen mix van emoties en meningen.”

Wolfsen, die eerst vond dat het artikel in Ons Utrecht zijn ’integriteit’ beschadigde, bood later zijn excuses aan. Hij vond zijn telefoontjes naar uitgever en hoofdredacteur bij nader inzien onverstandig. De website allesoverutrecht.nl meldt dat de Utrechtse bestuursrechtdeskundige mr. E.F. Vink gisteren aangifte wegens oplichting heeft gedaan tegen Wolfsen. Volgens Vink is de declaratie van 17.000 euro door Wolfsen in strijd met de Gemeentewet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden