Ad & Eefje (en het verloren paradijs)

jeugdtheater

Tafel van Vijf **

Het gezelschap Tafel van Vijf maakt muziektheatervoorstellingen rond historische en religieuze verhalen. Na de succesvolle rockopera 'De Witt of Oranje' van vorig seizoen, wekt 'Ad & Eefje (en het verloren paradijs)' hoge verwachtingen. Tafel van Vijf wil een verhaal vertellen dat jodendom, christendom en islam met elkaar delen. Maar de voorstelling mist de diepgang en grote emoties waar dit universele verhaal om vraagt.

De jonge acteurs Pieter Vereist en Belinda van der Stoep spelen Ad en Eefje als twee eigentijdse kinderen. Hun paradijs is verrassend vormgegeven, als een woud van hoog opgestapelde, groen geschilderde tafels en stoelen. Bovenin zien we grillig vormgegeven pluimen vol vruchten. Ad rent hier energiek rond en de verwende Eefje verveelt zich en zeurt en stampvoet als ze haar zin niet krijgt. Ze wil natuurlijk van de verboden appel proeven maar de galmende stem van haar vader in de hemel verbiedt het streng. Geestig is het muziektrio The Snakes, dat jazzy popmuziek speelt en Eefje overhaalt in opstand te komen tegen haar vader.

Tot zover is het een grappig en herkenbaar tafereel voor het kinderpubliek vanaf zes jaar. Maar in de loop van de voorstelling mist de tekst poëzie en het spel een diepere laag. Ze acteren alsof het om huis-tuin-en-keuken beslommeringen gaat, in plaats van levensvragen en grote emoties. Zolang Ad en Eefje zorgeloos in het paradijs leven, is dat nog niet zo storend. Maar het gebrek aan diepgang wreekt zich wanneer ze na het eten van de appel in de grote boze buitenwereld terechtkomen. De verhaallijn verloopt dan rommelig en de personages maken nauwelijks een ontwikkeling door.

Plotseling blijkt Ad de zoon van een alcoholist te zijn die Eefje terloops over zijn moeilijke jeugd vertelt. Eefje maakt zich los van haar vader en samen bouwen ze een mooi versierd huis van de opgestapelde tafels en stoelen. Aan het slot zingen ze samen een musicalachtig lied en het publiek klapt vrolijk mee. Het gaat allemaal zó snel en zonder invoelbare emoties dat je vergeet dat het om een voorstelling over Adam en Eva ging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden