ACV wacht nog op ommekeer

URK - De conduitestaat van ACV vermeldt acht titels in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. De realiteit van vandaag is echter dat de Asser trots met een punt uit vijf duels onder in de ranglijst bungelt en wacht op de ommekeer. Runner-up Urk toonde zaterdag eerst nog ontzag, maar zadelde ACV in de slotfase met een kater op: 2-1.

PETER WILSCHUT

De stemming voor het duel met Urk was er een van goede hoop. Voor het eerst zouden de elf besten de strijd aanbinden: blessures hielden dragende spelers als Scholing, Bos en Van de Broek eerder aan de kant. Na de oorwassing op de openingsdag door Genemuiden was, desondanks, speltechnisch al herstel gebleken. De nauw bij het eerste elftal betrokken Bernard Scholten meende zelfs dat tegen IJsselmeervogels (2-1) en HZVV (4-2) een beter resultaat mogelijk was geweest. Het eerste punt werd echter pas twee weken geleden tegen Drachtster Boys verdiend.

In het vertrouwde 4-4-2-concept leek het er tegen Urk lang op dat ACV het diepste dal achter zich had gelaten. Bert Scholing en Arnold van de Broek straalden in het hart van de defensie rust uit, Marc van Vugt bracht diepte vanuit het middenveld en Bert Meertens vertolkte als vanouds de rol van aanspeelpunt in de spits. Van Vugt bezorgde ACV zelfs na een klein half uur de leiding: 0-1. Maar het uitvallen van dezelfde speler kort voor rust (spierblessure) en linksback Ruud Jalving pal er na, verstoorde het ritme bij de Assenaren wederom. Twee dode spelmomenten hielpen Urk langs ACV. Tot twee maal toe anticipeerde Klaas Wakker goed op een vrije trap: 1-1 in de 40ste minuut en 2-1 en de 80ste minuut.

Moeilijk

ACV-trainer Ron Jans kon de nieuwe tegenvaller maar moeilijk verteren: “Ik kan de ploeg niets verwijten. Er is hard gewerkt en Urk was zeker niet sterker. Maar toch verlies je de wedstrijd en Van Vugt, van wie nog maar moet blijken of hij binnen een week herstelt. Het is niet anders. We moeten de beker met tegenslag blijkbaar tot de bodem leeg drinken”.

Reeds in het eerste competitieduel voelde ACV hoe zwaar het wegvallen van de dragende krachten Deuring, Van Spijker, Bombarda en Kuntz viel. Met de omschakeling naar een 4-3-3-concept en het inpassen van de combinatievoetballers Brinks, Jalving en De Vegt achtte ACV zich klaar voor een nieuw jaar. Dat de top daarbij in het vizier moest blijven, was voor de beleidsbepalers zonneklaar. Die bespiegelingen zijn inmiddels ingehaald door de realiteit. Ten opzichte van het duel tegen Genemuiden telde het team vier nieuwe namen en speelden nog eens drie spelers vanuit een andere positie. Samenstelling en opbouw van het elftal zagen er daarmee logisch uit. Het wachten is op punten.

De slow-start zet Jans kort na zijn aantreden al onder druk. De ex-prof van onder meer Roda JC moet zich als nieuwkomer op een hoger trainersniveau bewijzen. Hij treft een ploeg die is uitgemolken en belandt met zijn nieuwe groep direct in de hoek waar de klappen vallen. Jans: “We doen er alles aan. Er wordt goed getraind. Het overleg binnen de staf is goed en ik heb het naar mijn zin bij ACV. We moeten alleen vaker winnen”. Scholten en elftalbegeleider Ronald Manders, mede-verantwoordelijken voor de technische lijnen binnen ACV bevestigden zaterdag het vertrouwen in de trainer, die met zijn concessie aan het spelsysteem al heeft aangetoond open te staan voor adviezen: “Het kan wankelmoedig zijn het systeem aan te passen, je kunt het ook anders inschatten en het dapper noemen om op een besluit terug te komen”.

Urk maakt zich na de nieuwe sensatie op voor de kraker bij IJsselmeervogels. De ploeg die niet eerder een rol van betekenis speelde in de eerste klasse, dreef zaterdag nadrukkelijk op de inbreng van de plaatselijke ster Klaas Wakker. Buiten de doeltreffende acties van de gangmaker zorgde alleen Klaas Tol met een schot op de lat voor vuurwerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden