ACV vindt eindelijk juiste formule

ASSEN - Het mag dan de nodige tijd hebben gevergd, nu de juiste formule uiteindelijk is gevonden, bewijzen ook de uitslagen weer dat ACV tot de top van het zaterdagvoetbal behoort. De schade was zaterdag voor Urk, dat na de nederlaag (3-2) het kampioenschap verder wel kan vergeten.

LOEK LAURMAN

Vreemd genoeg is ook ACV niet betrokken bij de strijd om de bovenste plaats, al zou het voetbal zoals dat zaterdag werd gespeeld zo'n toonaangevende rol wel rechtvaardigen. Daarbij komt dat de resultaten over een lange reeks wedstrijden beter zijn dan die van de twee titelkandidaten uit Spakenburg. Zowel IJsselmeervogels als Spakenburg komen met respectievelijk acht en negen overwinningen tot een totaal van 21 punten uit de laatste veertien wedstrijden, terwijl de achtvoudige kampioen uit Assen in diezelfde periode met tien overwinningen en twee onbesliste duels 22 punten scoorde.

Toch voert IJsselmeervogels de ranglijst aan met een voorsprong op ACV van zes punten, waarmee maar is aangetoond dat de abominabele start van het seizoen de Assenaren nu lelijk opbreekt. Met één schamel punt uit de eerste vijf wedstrijden bleven ze tot halverwege de maand oktober ver achter bij de acht punten die de 'rooie' Spakenburgers hadden behaald. Ron Jans weigert echter om nu van een gemiste kans te spreken. De voormalige vleugelspeler van FC Groningen heeft ook nooit de illusie gekoesterd dat hij in zijn eerste jaar als trainer van ACV met zijn elftal een gooi zou kunnen doen naar de titel.

Daarvoor kende de selectie waarmee hij aan het werk toog te veel nieuwe spelers. Het afscheid van Kuntz, die zich zo ongeveer tot mister ACV had ontwikkeld, en het vertrek van Deuring, Van Spijker, Bombardo en trainer Zandstra vormden het sein voor de opbouw van een nieuw elftal.

Bij zijn pogingen om er iets goeds van te maken, heeft Ron Jans de weg van trial and error bewandeld. De formatie die hem nu succes brengt, wijkt af van wat hij aanvankelijk in zijn hoofd had. De namen mogen dezelfde zijn, de speelwijze is anders. Toen de resultaten hem duidelijk maakten dat een driemansaanval wat te veel van zijn spelers vroeg, schakelde hij over op een systeem met twee spitsen en een opkomende middenvelder. Vanaf dat moment zat ACV weer in het goede spoor. En verandering of niet, aangevallen wordt er toch wel. En dus is de ACV-defensie bij momenten nog steeds een makkelijk te nemen bolwerk, al zullen door het verkregen evenwicht in de veldbezetting die momenten wat schaarser zijn geworden. Maar dat ze er nog steeds zijn toonde Urk in de laatste vijf minuten van de eerste helft bij enkele van de sporadisch voorkomende aanvallen aan. Eerst kon Henry Romkes de bal met de borst controleren, daarna voor de goede voet brengen en vervolgens mocht hij van drie toekijkende verdedigers van ACV ook nog uithalen voor een gelijkmakend doelpunt, dat totaal niet bij het wedstrijdbeeld paste. En daar ook Riekelt Kramer even te veel vrijheid kreeg, was ACV ondanks superieur spel halverwege niet verder gekomen dan een 2-1 achterstand.

Dat ACV toch nog aan de winnende kant van de score geraakte, had het behalve aan de eigen vaardigheden ook aan het optimisme van Urk te danken. Gesteund door de positieve ontwikkeling van de wedstrijd kwam de aanvankelijk met een blessure op de bank gebleven Klaas Wakker voor het tweede gedeelte toch binnen de lijnen. Dat bracht een meer gelijkopgaande strijd, maar het verschafte ACV ook meer ruimte, al moet Bert Meertens daar weinig of niets van hebben gemerkt. Want met de doortastende manier waarop Kapitein hem schaduwde, kreeg hij daartoe ook nauwelijks gelegenheid. Daar waar de verdediger uit Urk meermalen straffeloos over de schreef ging, kreeg de aanvaller onterecht ook nog een gele kaart, zijn zesde, en dus wacht hem een schorsing voor drie wedstrijden. Op die manier werd zijn winnende treffer voor hem niet meer dan een schrale troost.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden