ACV verknalt illusies van VVOG

ASSEN - ACV blijft met vier punten achterstand de meest serieuze belager van Urk. Met een 2-1 overwining op VVOG en een 0-0 gelijk spel met Drachtster Boys hielden de Assenaren in de Paasdubbel gelijke tred met de koploper.

AAD VAN DER GRAAF

Urk moet nog langs in Assen, zodat ACV in een rechtstreeks duel nog invloed kan uitoefenen op de titelstrijd. Favoriet, zoals zo vaak in voorbije jaren, is ACV niet. Toen Ron Jans in 1994 het roer overnam van Johan Zandstra, zei een aantal kwaliteitsspelers ACV vaarwel of ging de voetballoopbaan afbouwen in een lager team. Jans kreeg de taak een verjongde ploeg te formeren rond de overgebleven kern van keeper Michel Schoemaker, de verdedigers Bert Scholing en Arnold van de Broek, de middenvelders Johan Pitstra en Mark van Vugt en puntspeler Bert Meertens.

Jans heeft een paar systemen beproefd. De oefenmeester begon met drie, maar is intussen teruggeschakeld naar twee spitsen, met veel ruimte voor opkomende middenvelders. Van hen speelt Mark van Vugt het dichtst tegen het front aan. De resultaten onder Jans zijn wisselend. Vorig seizoen volgde na een onrustbarend zwakke start herstel in de vorm van de titel van de derde en laatste periode. In de lopende jaargang vertoont de prestatiecurve meer regelmaat. Zaterdag viel daardoor - op basis van een beter doelsaldo dan Drachtster Boys en omdat Urk al een dergelijke prijs op zak had - de tweede periodetitel toe aan Assen.

Garantie voor de mooiste prijs is er niet. Daarvoor komt meer kijken dan ACV op dit moment biedt. Het team staat nog op afstand van de kampioensploegen van voorgaande jaren. Vierde toen kort combinatievoetbal hoogtij, heden ten dage kan spelverdeler Johan Pitstra maar spaarzaam een bal kwijt. Het alternatief, de lange haal over het middenveld heen, is een vaak gehanteerd middel. Het vaste aanspeelpunt voorin is Meertens, waarmee ACV zich sterk afhankelijk maakt van hoe de aanvaller in zijn vel steekt. Qua strijdlust zit het met Meertens wel snor. De beroepsmilitair bekritiseert in die zin de jongere spelers. “Vroeger voor een wedstrijd voelden we dat we gingen winnen. Dat gevoel mis ik nu dikwijls.”

Peter Kuntz, die in 1994 afscheid nam van het eerste elftal, kan daarover meepraten. Vele titels vergaarde de gepolijste aanvaller, later libero in de nadagen van zijn carrière. Sinds kort is Kuntz terug op die positie als gevolg van blessures van Scholing en Van de Broek. De sterspeler van weleer zegt over zijn rentree: “Een beetje armoede is het wel, maar het is uit nood geboren. Ik sta er, omdat we nog kansrijk zijn.”

Kans heeft ACV zeker, want het verhaal doet de ronde dat ook Urk geen wonderteam is. De concurrentie van VVOG en Genemuiden is inmiddels gereduceerd tot papier. Voor VVOG ging zaterdag een illusie in rook op. Het winnende doelpunt van ACV in de derde minuut van de blessuretijd had de uitwerking van een mokerslag. “De eerste uitnederlaag, maar ook weg periodetitel, weg aansluiting met Urk”, verklaarde VVOG-trainer Dwight Lodeweges de tranen bij sommigen van zijn spelers. Het kan snel gaan. Vorig seizoen worstelden de Harderwijkers lange tijd met het degradatiespook. Nu onder Lodeweges met hetzelfde team de teleurstelling over het niet halen van een prijs. De 1-1 stand die een kwartier voor tijd op het scorebord verscheen, was daarvoor wellicht toereikend geweest. VVOG herstelde de balans met tien man, omdat Sieds Severein kort daarvoor tegen een tweede gele kaart was aangelopen. De 1-1 leek de einduitslag te worden, totdat Meertens toch nog een keer uitbrak en met een half schot, half voorzet invaller Peter Brinks vond bij de tweede paal: 2-1.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden