ACV: van meedoen aan top tot tobben onderin

WEZEP - Achtvoudig kampioen ACV beleeft de moeilijkste van start in 25 jaar topamateurvoetbal. Na zes winstloze partijen was hoop voor het duel met WHC zaterdag vader van de gedachte. Na afloop resteerde de wetenschap van de mokerslag van Wezep: de dramatische 5-3 en rode kaarten voor Westerbeek en Van Vliet leidden tot de dertiende plaats op de ranglijst en tranen in de Asser kleedkamer.

PETER WILSCHUT

Tranen die in schil contrast staan met de goede luim die ACV voor aanvang van de competitie beheerste. Teammanager Bernard Scholten: “Een plaats bij de eerste vier was de doelstelling”. De rentree van trainer Zandstra, die ACV in 1994 voor het laatst kampioen maakte, en de wetenschap van een nauwelijks gewijzigde selectie, die al vier jaar achtereen bij de top-vijf kwam, versterkte het verwachtingspatroon: meedoen met Urk en IJsselmeervogels.

Hoe anders loopt het inmiddels. De ouverture bij IJsselmeervogels (1-0) kon ondanks de nederlaag vanwege het vertoonde spel door de beugel. Nadat ook SDCP er in de slotminuten met de punten vandoor ging en ACV zuur achterliet, leek een opgaande lijn te ontstaan tegen Harkemase Boys (1-1), Genemuiden (1-1) en Flevo Boys (0-0). Maar toen Be Quick '28 de Assenaren vervolgens klopte (1-2) smolt met de opgaande lijn ook het zelfvertrouwen. Dat werd een beetje teruggewonnen in de beker (7-0 tegen Knickerbockers) en in een oefenduel (8-0 tegen Alcides).

ACV was in de eerste helft tegen WHC wisselend succesvol (1-0 Westerbeek, vlak voor rust gevolgd door 1-1 en 2-1 via Van Hattum en Habets, in blessuretijd de 2-2 van Moltmaker), na rust voltrok zich een voetbaldrama. Gelijk de kinderlijke verdedigingsfouten bij alle vier treffers, kwam WHC direct na de pauze op 3-2 (Smit) door een afschuwelijke taxatiefout van ACV-keeper Schoemaker. Het kon nog erger toen WHC via zeven schijven vanaf doelman Van Boven 4-2 tot stand bracht. Michel Westerbeek kon zijn frustratie na ruim een kwartier niet bedwingen en ging de matige arbiter Kleiker op de voet staan. Rood was zijn deel. Met tien man kon ACV vervolgens via de moedeloos ogende routinier Van de Broek op 4-3 komen, maar de van een blessure herstellende stopper miste voor open doel. Nogmaals Schoemaker schreef de volgende episode in het treurspel: Overmars kon 5-2 na een nieuwe mistrap niet missen. Nog was de emmer met ellende niet leeg. Na Westerbeek werd Van Vliet door Kleiker met het te zware rechtstreekse rood bestraft na een overtreding. Toen ACV uiteindelijk via Bos op 5-3 finishte werd het juk zowaar verlicht, al waren de tranen niet meer te voorkomen.

Het probleem van ACV is glashelder. De eerste zes duels leverden drie treffers op. Trainer Zandstra, die overigens groot vertrouwen geniet binnen zijn club, onderkent die analyse: “Voor het seizoen hadden we de idee dat zich vanuit combinatievoetbal als vanzelf scorend vermogen zou ontwikkelen. Dat is tot nu toe niet het geval. Gevolg is dat de druk op achterhoede en middenveld per week toeneemt. En daar missen we door langdurige blessures dragende spelers als Scholing en Kwakkel. Nu komt het hard aan dat we tegen WHC in aanvallend opzicht wel succesvol waren, maar tol in de verdediging betalen. Deze week zullen we benutten om te evalueren wat er tegen WHC fout ging. Iedereen mag zijn zegje doen, al heb ik opgeroepen om te beginnen met een kritische analyse van het eigen functioneren. Als dat achter de rug is, zullen we een streep trekken onder de eerste fase van de competitie en de blik voorwaarts richten. We zijn samen in het dal geraakt en we moeten er samen zien uit te komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden