ACV komt in botte sfeer niet op gang

GRONINGEN - De beslissing in de titelstrijd in de eerste klasse C van het zaterdagvoetbal is met minstens een week opgeschort. DVS'33 klopte IJVV met 10, zodat het er niet meer toe deed welk resultaat koploper ACV boekte tegen Oranje Nassau.

AAD VAN DER GRAAF

De armetierige 0-0 in Groningen werd door ACV luchtig opgevat. Aanstaande zaterdag kan in Assen in de slotronde van de competitie alsnog alles op zijn pootjes terecht komen. We wassen nog even het varkentje Flevo Boys en dan kan het feest van start, was de voor de hand liggende redenering in het kamp van ACV. Gerekend naar voetbalcapaciteiten - Flevo Boys is reeds gedegradeerd - kan het eigenlijk niet meer mis, maar aan tegenstanders die vrijuit kunnen spelen kan je je wel degelijk vertillen.

Ook Oranje Nassau speelde in feite alleen nog maar om des keizers baard. Niettemin trok de ploeg van trainer Henk Bodewes in zijn laatste thuiswedstrijd alle registers open. Ten eerste voelden de Groningers niets voor nieuw gezichtsverlies. Uit de laatste vijf duels werd slechts een schamel puntje opgehoest. In de tweede plaats staan de confrontaties tussen Oranje Nassau en ACV altijd in het teken van rivaliteit. Al met al een prima aanleiding om een stevige dosis venijn in de acties te leggen.

Voorop in de strijd ging aanvoerder Johan Lindemulder. De technisch vaardige routinier toonde zich af en toe niet vies van charges op de enkels van met name Johan Pitstra, de spelverdeler van ACV. Dat voorbeeld vond gretig navolging in de Groningse defensie, waarin Jaap Hindriks ontbrak, om reden dat hij zich de laatste weken te lief had opgesteld. Met Ben de Jong als regisseur achterin had Bodewes in ieder geval een kopzorg minder. Het optreden van de flankverdedigers Jeroen Modder en Alfons Oosterwegel moet de oefenmeester eveneens tot tevredenheid gestemd hebben. Beiden gingen tot op de rand van het toelaatbare, waarbij de normen zaterdag vrij soepel waren. Arbiter Geerdes nam in Groningen leeftijdsontslag en toonde zich in zijn laatste wedstrijd van zijn milde kant.

ACV kwam in de botte sfeer niet in zijn ritme. De op techniek en snelheid gebaseerde combinaties, het handelsmerk door de jaren heen, waren een vroegtijdig einde beschoren. Meestal sloeg ACV het druk bezette middenveld maar over. Oranje Nassau holde zich op dat deel van het terrein suf om de opbouw van de tegenstander af te breken, zonder overigens zelf aanvallend iets creatiefs te bedenken. Veel spectaculairs leverde het duel dan ook niet op, hoewel er wel verwachtingen gewekt waren. In de tweede minuut al zag Ale van der Meer vanaf de middenlijn zijn totaal mislukte breedtepass maar net langs het ACV-doel zeilen. Zestig tellen later knalde Pitstra op de lat, waarna het grote knoeien begon. Daaraan debet was ook de toestand van de grasmat, die veel overeenkomst vertoont met een weiland.

De tweede helft gaf een lichte verbetering te zien. Hoogstaand werd het echter nimmer. Een vlot lopende aanval bleef een zeldzaamheid, waarna ook nog de afwerking te wensen overliet. ACV-er Bert Meertens, die consequent op de huid werd gezeten door Jelle Wijma, liet twee missers noteren. Chris Moltmaker deed namens Oranje Nassau hetzelfde. Het allerlaatste woord was aan ACV. Mark van Vugt raakte in de slotseconde uit een van de schaarse hoekschoppen pardoes de lat. Maar toen had ACV zich al neergelegd bij de gelijke stand. "Er komt nog een volgende kans" , verklaarde ACV-trainer Johan Zandstra.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden