ACV kan titel al vergeten

ASSEN, HUIZEN - De nacompetitie is nauwelijks begonnen of de rol van ACV lijkt alweer uitgespeeld. Zaterdag behaalden de Assenaren nog een hoopgevend gelijkspel in Huizen (1-1), maar gisteravond werd hen op eigen veld door ASWH de hoop alweer ontnomen. Na de nederlaag tegen de Ambachters (0-2) is de kans op de zaterdagtitel zo goed als verkeken.

Loek Laurman

Twee wedstrijden met ACV als constante factor tegen wisselende tegenstanders. Tegenstanders die niet alleen anders voetballen dan ACV, maar die ook onderling in speelstijl sterk verschillen. Zo houdt Huizen het veld graag lang, want dan ontstaat de ruimte waarin spelers als Raymond Bronkhorst en Martijn Gootjes kunnen gedijen. ASWH daarentegen speelt veel compacter. De linies kort op elkaar, zoekend naar de ruimte die de tegenstander op eigen helft achterlaat. Dus werden het twee verschillende wedstrijden die op voorhand al boeiend waren voor die toeschouwers, die naast het volgen van de bal ook oog hebben voor de tactische varianten van het spel.

Tegen Huizen slaagde ACV er in om met een aanpassing in het centrum van de verdediging de gevaarlijke Gootjes, topscorer onder de hoofdklassers, negentig minuten buiten beeld te houden. En met Stephan Metz als extra stoorzender op het middenveld werd ook de aanvoer naar de gevreesde schutter lange tijd ontregeld. Maar het elftal van trainer Bert Vos kon niet voorkomen dat Huizen in de tweede helft alsnog de ruimte kreeg die het nodig heeft om het eigen spel te spelen, daar enkele Drentse spelers toen niet meer tot een krachtenslopende jacht op de bal in staat waren.

Mede door de zware fysieke inspanningen in Huizen bleef ACV tegen ASWH ver beneden het niveau van twee dagen eerder. De Ambachters kregen op enkele overtredingen na veel ruimte om de wedstrijd te controleren en het tempo bleef doorgaans laag. Doorslaggevend was echter dat de Assenaren na rust het antwoord schuldig bleven op het slimme aanvallende spel van Johan Steurres.

Dat brak hen in die fase al vrij snel op, want na een opkomende actie van de vleugelverdediger wist John Verbaan de bal in het Asser doel te tikken. De onbegrijpelijke misser van Robert van den Berg uit de eerste helft kwam ACV daardoor extra duur te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden