ACV heeft balans eindelijk hervonden

ASSEN - In de eerste klasse C boekte ACV op een zaterdagmiddag dubbele winst. Allereerst was er de eigen winst op concurrent IJsselmeervogels (20). Daarnaast was er de ontluisterende nederlaag van koploper DETO bij IJVV (50), waardoor de Assenaren de top van de eerste klasse C bereikten.

LOEK LAURMAN

Dus eigenlijk geen nieuws van het voetbalfront. Jaar in, jaar uit geldt de Drentse club als belangrijke kandidaat voor de titel, waarbij het vrijwel onveranderd draait om de vraag of met de zo in ruime mate aanwezige technische kwaliteiten het evenwicht tussen aanvallen en verdedigen kan worden gevonden. Die vraag lijkt inmiddels bevestigend beantwoord te kunnen worden, maar het was toch tien wedstrijden lang zoeken geblazen.

Trainer Johan Zandstra dacht het aanvankelijk met Andre Luchtenberg als vrije verdediger te kunnen redden. Maar na twee wedstrijden zonder brokken kreeg hij wekenlang de rekening van zijn misvatting gepresenteerd. Op 21 september leidde Luchtenberg in Spakenburg met een onnodige overtreding op Enrico Small de eerste nederlaag van ACV in (2-0). Op de twee daarop volgende zaterdagen raakte de aan de rechter zijlijn goed uit de voeten kunnende middenvelder het spoor helemaal bijster. Door de snelle aanvallers van Urk en DVS'33 werd hij aan alle kanten voorbij gelopen. De drie nederlagen op rij brachten ACV dichter bij een degradatieplaats dan bij de traditionele betrokkenheid bij een kampioenschap. Het seizoen leek na acht wedstrijden helemaal gedaan, toen na een ongelukkige nederlaag tegen DETO de achterstand opliep tot zeven punten.

Toen was trainer Zandstra al tot inkeer gekomen. Andre Luchtenberg was met zijn acties vol risico weer naar de zijkant van het middenveld verbannen en de weer volledig fitte Bert Scholing had zijn plaats in het centrum van de verdediging heroverd. Maar minstens zo belangrijk was de terugkeer in de voorste linie van Bert Meertens, die een tweetal seizoenen als voorstopper had gespeeld.

Door de ingrijpende veranderingen werd de balans in het elftal hersteld. Bert Scholing en Rene van Spijker schermen nu de weg naar het doel van keeper Anne de Jong goed af en in de voorhoede voeren Bert Meertens en Peter Kuntz gezamenlijk de produktiviteit wat op. En met succes, want sinds 30 november, de dag waarop ACV uit met 1-0 van Flevo Boys won, was het duo Meertens/Kuntz met respectievelijk acht en zes doelpunten goed voor veertien treffers, bij een doelsaldo van 17-2. Dat leverde in zes wedstrijden niet alleen de volle buit, maar ook weer een nog met DETO gedeelde eerste plaats op.

Dat zo'n betrekkelijk kleine reeks goede wedstrijden al voldoende is om weer volop mee te tellen, geeft tegelijkertijd aan dat vooral DETO, maar ook IJsselmeervogels na een goed begin van de competitie het regelmatig laten afweten. Zaterdag waren de Spakenburgers niet bij machte de neergaande lijn om te buigen, ook al omdat Dennis Gebbink (middenvoetsbeentje) en Eric Angel (spierscheuring) niet speelden.

De wedstrijd tussen de twee toppers van het zaterdagvoetbal, samen sinds 1970 goed voor vijftien titels, waarvan negen voor IJsselmeervogels en zes voor ACV, bereikte nimmer het niveau dat de toeschouwers bij die indrukwekkende prestaties mogen verwachten. Het bleef bij voetbal op basis van inzet, in de tweede helft gelardeerd met spanning. Doelrijpe kansen waren er nauwelijks. De zo trefzekere Bert Meertens ontbrak door een schorsing, maar de individuele klasse van Peter Kuntz alleen gaf al de doorslag. Hij trof doel in de eerste en de laatste minuut van de tweede helft. Voor Hans van der Zee, nu nog trainer van IJsselmeervogels, maar volgend seizoen na drie jaar weer actief bij Quick Boys, was dat reden genoeg om de uitblinkende ACV-er een superspits te noemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden