ACV en Genemuiden houden zichzelf en elkaar perfect in balans

ASSEN - ACV en Genemuiden zijn geconfronteerd met de onvoorspelbaarheid van de voetballerij. De clubs zagen als gewichtige inzet van hun tweestrijd het aan- dan wel afhaken bij koploper VVOG. Alleen winst zou tellen. Die kwam er voor beiden niet (1-1), maar toch naderden beiden VVOG. Omdat die club deed waar niemand op rekende, verliezen van laagvlieger DOSK (1-2).

PETER WILSCHUT

De zuurste conclusie in Assen luidde dan ook dat VVOG door de winnaar dichter benaderd had kunnen worden. Niemand sprak nog over aan- of afhaken. ACV noch Genemuiden had het overigens op basis van zaterdag verdiend als afhaker verder te moeten. ACV is een evenwichtig geheel waarmee altijd gerekend moet worden, Genemuiden is, ondanks interne beroering, kansrijk. Mooie hoogstandjes waren niet te bewonderen. Alle andere ingrediënten voor boeiend voetbal waren ingezet: beide ploegen gingen voor de winst, toonden de juiste instelling, waren scherp in de duels en onderhielden een hoog tempo. Dat laatste hinderde vooral ACV. Voor rust zagen de pupillen van trainer Ron Jans nog wel eens kans tot goed positiespel te komen, met het verstrijken van de tijd lieten de longen dat steeds minder toe. In de eerste fase namen de Assenaren afstand (1-0 via Bruning), het agressieve Genemuiden sloeg na de pauze terug (1-1 door een benutte strafschop van Gert Eenkhoorn).

Tegen de achtergrond van de omstandigheden viel de bezoekers de meeste eer ten deel. Genemuiden begon met Jan van Eijck als de nieuwe technisch leider. Deze 46-jarige Wageninger, eerder werkzaam bij onder meer Dordrecht, Vitesse, Wageningen, Lunteren en Rheden, is dit seizoen de vijfde coach bij Genemuiden. Die club contracteerde in mei vorig jaar Zwollenaar Fred Prins als opvolger van de naar Heracles overgestapte Gerard Marsman. Prins, die zijn vorige club WHC om gezondheidsredenen vroegtijdig verliet, kwam in Genemuiden al na vier wedstrijden in de problemen. Na een herstelperiode in oktober is Prins, die verrassend genoeg inmiddels ad interim onderdak is bij DVS '33 en volgend jaar werkzaam is bij Zwolsche Boys, nog enkele dagen terug geweest. De druk die hij voelde bij WHC en Genemuiden verwachten Prins en zijn huidige/toekomstige bazen niet weer tegen te komen. Al voor de winterstop was Genemuiden dus Prins-loos. In het eerste Prins-loze tijdperk hebben oud-eerste elftalspeler Ben Kin en Jan Lensen de honneurs waargenomen, in de tweede periode deed Harm van Dalfsen dat.

De hechte en tamelijk gesloten gemeenschap Genemuiden heeft in Van Eijck een absolute tegenpool getroffen. Zaterdag gaf de trainer daarvan een staaltje ten beste. Tijdens de wedstrijdbespreking had elftalleider Ab van Dijk ten lange leste het licht maar gedoofd: spraakwaterval Van Eijck was niet te stuiten. In de wedstrijd ging het al net zo. Vanaf het eerste fluitsignaal veranderde de coach in een kruidje-roer-me-niet. Verbaal constant aanwezig. Tot vermaak van het publiek ontdeed de in colbert luchtig geklede Van Eijck zich zeker tien maal van dat kledingstuk, om het na een korte tijdsspanne toch maar weer om het lijf te brengen. De extroverte Van Eijck en het ingetogen Genemuiden. Het is een combinatie waar je even aan moet wennen, maar waarvan de Wageninger zegt: “Het kan wel zo zijn dat tegenpolen een goed team vormen”. De trainer is vol enthousiasme aan de klus begonnen. Vier maal per week is hij in Genemuiden om de training (twee maal verplicht, twee maal facultatief) te leiden. Bezeten noemt hij zich niet, wel gedreven: “Ik schreeuw niet, ik coach. Ik voeg wat toe aan het spel. Ik heb overzicht en verstand van het spelletje. Ik zou mijn spelers tekort doen als ik zou zwijgen. Natuurlijk worden die niet gek van mij.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden