ACV accentueert verval DETO

ASSEN - Al jaren is ACV in de eerste klasse C van het zaterdagvoetbal de te kloppen ploeg. In het verleden kon DETO de Drenten nog wel eens hinderlijk voor de voeten lopen. Nu de club uit Assen andermaal hard op weg is een titel binnen te halen (de achtste) is DETO nauwelijks tot tegenspel in staat. Na de ruime zege van ACV in Vriezenveen (4-1), bleef de score zaterdag aan de magere kant (2-1).

LOEK LAURMAN

Beide overwinningen accentueren vooral het verval van DETO. In de jaren van de laatste vier kampioenschappen zag ACV geen kans in eigen huis van DETO te winnen. Zelfs in 1986, toen men onder Hans Westerhof met een voorsprong van dertien punten een overduidelijke kampioen werd, kwam DETO in Assen met 2-0 winnen. Een jaar later werd het een gelijkspel (1-1), evenals in 1990 (0-0). Ook bij het laatste kampioenschap in 1992 vormden de Twentse club een te groot probleem (0-1).

Maar DETO is DETO niet meer. De tijd dat de Vriezenveners zich als concurrent van ACV konden laten gelden is voorbij. Vroeger zagen de Twenten nog wel eens kans ACV op de ranglijst onder zich te houden, zij het nooit als kampioen. Toen werden er per seizoen ook steevast meer dan dertig wedstrijdpunten bijeen geschopt. Maar vanaf 1989 schommelen de jaartotalen tussen de 22 en 26 punten. Met nog elf wedstrijden te gaan is het behoud van het eersteklasserschap via de nacompetitie nu waarschijnlijk het hoogst haalbare, want met zeven punten kan men van de sobere aantallen van de laatste vijf seizoenen nog slechts dromen.

Vierde plaats

En dan te bedenken dat aan het begin van deze competitie de eigen kansen werden ingeschat op een vierde plaats. Maar dat was nog voor dat alles mis ging wat mis kon gaan. Toen men nog met de illusie leefde dat men zich met enkele nieuwe spelers versterkt had. Maar nog voor het seizoen was begonnen, was de eerste versterking (Michel Veurink) al weer naar FC Twente vertrokken. En een andere nieuwkomer (Martin van de Velde) vertrok toen hij een wedstrijd naast de trainer vanaf de bank moest volgen. Ook routinier Rene Jannink haakte vrij snel af. En toen bleek het vertrek van spits Bert Schippers (Helmond Sport) en van verdedigers Ronald Dams en Albert Leussink toch onvoldoende gecompenseerd.

Aanvankelijk liet trainer Jan Kemkers zich in zijn eerste seizoen bij DETO niet ontmoedigen door de tegenvallende resultaten. Nog voor de jaarwisseling stemde hij in met verlenging van zijn contract om vervolgens eind februari het verbaasde DETO-bestuur om onmiddellijke ontbinding er van te verzoeken.

Maar malaise of niet, DETO is bij de trainers nog in trek. Aan spontane reacties geen gebrek, al schijnt de juiste kandidaat zich nog niet gemeld te hebben. De sollicitatietermijn is dan ook nog niet gesloten. Intussen neemt Jan Wetering, die na zijn officiele afscheid van vorige zomer toch al weer enkele wedstrijden als speler actief was, de training en coaching waar. Dat laatste ging hem zaterdag trouwens goed af, want toen DETO na een kansloze eerste helft tegen een 1-0 achterstand aankeek, loodste hij met een wisselspeler en enkele verschuivingen zijn elftal via een 1-1 score in de richting van een puntendeling.

Geluk

Bij momenten had hij daarbij het geluk aan zijn zijde. Zo zag hij na een vrije trap een geweldig schot van ACV-er Roeland Deuring op de lat belanden. En ook de afwezigheid van de Assenaren Mariano Bombarda, Bert Scholing en Bert Meertens werkte in zijn voordeel. Maar op het ene moment waarop het tegen zat, ging het wel meteen goed fout. Met nog ruim tien minuten spel voor de boeg vergat Wim Hessing voor even de oproep tot soberheid. Bij het uitverdedigen nam hij onnodig risico, verspeelde de bal en in zijn ijver om zijn fout te corrigeren, liep hij tegen zijn tweede gele kaart op. Bij het verlaten van het speelveld zag de weggestuurde aanvoerder dat Johan Pitstra uit de aansluitende vrije schop ACV alsnog naar de overwinning en DETO naar de zoveelste deceptie krulde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden