Acuut gevaar voor V&D is afgewend

Vastgoedeigenaar wil overleg met winkel

De druk is eventjes van de ketel bij V&D. IEF Capital heeft zijn eis tot ontruiming van vier prominente panden door V&D in de ijskast gezet. Beide partijen hebben de rechter gevraagd het vonnis, dat voor vandaag gepland stond, aan te houden tot 20 februari. De vastgoedeigenaar had in een kort geding ontruiming gevraagd van de filialen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht, omdat het warenhuisconcern niet aan zijn huurverplichtingen voldoet. Dat zou volgens V&D zeker tot faillissement leiden.

Volgens IEF, dat twaalf V&D-panden bezit, is duidelijk geworden dat beide partijen kansen zien om de kosten te verlagen. "Er is echter meer tijd nodig om deze langetermijnoplossingen met alle relevante partijen te bespreken", aldus IEF. Ook de vakbonden hebben gisteren gesproken met V&D. Dat leverde niets op. Het personeel vecht een loonkorting aan bij de rechter.

IEF ziet niks in een huurvrije periode van vier maanden zoals V&D aanvankelijk wilde. Een eerder tegenvoorstel van IEF is dat V&D vierkante meters afstoot op de toplocaties, bijvoorbeeld delen van de begane grond. Daar kunnen dan nieuwe huurders in die bereid zijn meer te betalen dan V&D nu.

Ook voor de honderden leveranciers van de warenhuisketen betekent het dat ze even opgelucht adem kunnen halen. De door geldzorgen geplaagde keten is nog altijd de grootste verkoper van accessoires, en de tweede (na C&A) in kleding. In totaal gaat het om 680 miljoen euro omzet bij leveranciers van kleding, accessoires, textiel en woninginrichting.

"Voor tientallen leden is V&D hun grootste afnemer. Zij krijgen achteraf betaald, dus als V&D omvalt, kan het voor hen ook verkeerd aflopen", zegt voorzitter Han Bekke van modebrancheorganisatie Modint. "Het gaat niet goed in de Nederlandse detailhandel. Ik merk dat bedrijven hun afzet steeds meer proberen te spreiden en zoeken naar exportmogelijkheden."

De BAS Group loopt al vooruit op een faillissement. De eigenaar van elektronicaketen Dixons heeft de levering van elektronische producten die via de V&D-website kunnen worden besteld, voorlopig stopgezet omdat V&D achter is met betalen. CB, waarin uitgeverijen en boekhandelaren samenwerken, levert al twee weken geen boeken meer. Zo wil CB voorkomen dat uitgeverijen, wanneer het misgaat met V&D, geld mislopen. CB benadrukt dat het warenhuisconcern geen betalingsachterstand heeft.

Volgens Gerrit van Dijk, directeur van bed- en badmodemerk Vandyck, betaalt V&D nog keurig. Zijn 92-jaar oude familiebedrijf levert aan dertig van de 63 V&D-vestigingen. "De betalingen zijn nog geen dag vertraagd. Wij halen een behoorlijke omzet via V&D met ons bed- en badtextiel. Wat ik in die prijsklasse verkoop aan handdoeken is groots, dat verrast mij telkens weer. Er is in Nederland geen keten die zoveel handdoeken verkoopt. V&D is geen vermolmd en oud instituut. Als het concern failliet gaat is dat niet desastreus, maar wel heel vervelend. Ik bid en hoop dat V&D blijft bestaan."

V&D heeft geen officieel jaarverslag uitgebracht, maar meldde informeel al wel dat het verlies over vorig jaar op zo'n 50 miljoen komt, acht miljoen meer dan over 2013.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden