Actueel thema maakt nog geen goed drama

BELINDA VAN DE GRAAF

Problemski Hotel

Regie: Manu Riche. Met Tarek Halaby en Evgenia Brendes.

***

De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst ging vijftien jaar geleden undercover in een azc in Arendonk. Zijn vierdaagse verblijf leidde tot een novelle, 'Problemski Hotel' (2003), die nu in de hitte van de vluchtelingenstroom is verfilmd. Het speelfilmdebuut van documentairemaker Manu Riche heeft heus kwaliteiten. Krachtig is dat de boekverfilming - te zien op het Filmfestival van Rotterdam én in de bioscoop - zich nagenoeg op een enkele locatie afspeelt, een gigantisch, verlaten bankgebouw in Brussel, wat een claustrofobisch effect heeft. Asielzoekers dwalen doelloos door de gangen. Ze slapen in kamers met stapelbedden en vergeelde lamellen als enige huisraad. Hoofdpersoon Bipul intrigeert als de man zonder geheugen die gedichten voordraagt en vaak optreedt als tolk. Je kunt er Verhulsts alter ego in herkennen.

Toch biedt het werk van een formidabele schrijver, gecombineerd met een actuele thematiek, nog geen garantie voor goed drama. De andere personages blijven schetsen, zoals de Kazachse Lidia met wie Bipul een amourette beleeft, of Lidia's vriendin die zwanger is van haar verkrachter. Pijnlijke verhalen, waarbij het lange, vaak vergeefse wachten en het toenemende verlies aan zelfrespect ook leiden tot zelfmoord.

Met absurde humor probeert de film de sleur en de spanningen wat te pareren, maar het gesleep met een grote kerstboom slaat niet erg aan. Soms lijkt het meer een toneelstuk dan een film, niet te vergelijken met de eerdere Verhulst-verfilming 'De Helaasheid der Dingen'.

De zoektocht van enkele asielzoekers naar Belgische vrouwen ('als ze nee zeggen bedoelen ze ja') heeft na de gebeurtenissen in Keulen een wrange bijsmaak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden