Actrice Elja Pelgrom overleden

AMSTERDAM - De actrice Elja Pelgrom is afgelopen vrijdag, na een kortstondige ziekte, plotseling overleden. Zij is slechts 44 jaar geworden.

HANNY ALKEMA

Al tijdens haar opleiding aan de toneelschool in Amsterdam speelde zij bij toneelgroep Baal, het gezelschap van Leonard Frank. Zij viel er op in rollen als Mevrouw Quitt in 'De laatsten der onverstandigen' van Peter Handke en Euridice in 'Orpheus' van Lodewijk de Boer. Tot 1980 was zij vast aan dat gezelschap verbonden. Daarna speelde zij als freelance actrice bij verschillende gezelschappen.

Elja Pelgrom was een veelzijdig actrice, groots vooral in klein spel. Ogenschijnlijk onopvallende personages werden bij haar gedenkwaardige karakterrollen. Met grote precisie legde zij accenten, die nooit op onmiddellijk effect berekend waren, maar die indruk maakten als vingerwijzing naar het onderscheid tussen gedrag en innerlijk. Prachtig was bijvoorbeeld haar vertolking van Erna in 'Kasimir en Karoline' van Von Horváth, bij Publiekstheater in 1981, waarin ze subtiel aangaf dat onder het slaafse gedrag een wezenlijke belangstelling schuilging.

Voor haar rol als de truttige Marguérite in 'Een zwarte Pool' van Karst Woudstra, waarin ze een treffende mengeling liet zien van naïviteit en gewetensvolle pose, kreeg zij de Colombina 1992 toegekend. Woudstra had deze rol geschreven met haar als vertolkster in het achterhoofd. Behalve op toneel, was Elja Pelgrom regelmatig op televisie te zien en speelde zij in verscheidene films, zoals 'Alle dagen feest', Het teken van het beest' en 'Een vlucht regenwulpen'.

Elja Pelgroms spel was lucide, liet de toeschouwer als het ware door de banaliteit van de uiterlijke handeling heenkijken, zoals zij vorig jaar nog liet zien als doortrapt kokette minnares in 'De Markies van Keith' van Wedekind, in de regie van Leonard Frank. Het maakte haar werk, ook als komediespeelster, buitengewoon intrigerend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden