ActiZ overweegt juridische stappen na publicatie

(Novum) - Het opnieuw publiceren van een ranglijst van zorginstellingen door de Volkskrant is voor organisatie van zorgondernemers ActiZ reden om zich op juridische stappen te beraden. Voor de tweede keer in ruim twee maanden zou de krant een lijst hebben samengesteld aan de hand van achterhaalde gegevens.

De Volkskrant schreef maandag dat de zorg voor bewoners in een op de zeven verpleegafdelingen in 2006 zo achteruit is gegaan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGz) de instellingen per brief heeft gewaarschuwd. Het overzicht met de zogenoemde risico-scores van de verpleeghuizen staat op de website van het ochtendblad.

De werkwijze van de krant zorgt volgens ActiZ voor onnodige onrust bij patiënten en hun familie en bij het personeel. Ook zou deze afbreuk doen aan het imago van de branche.

In december schreef de krant dat in de ruim driehonderd Nederlandse verpleeghuizen ruim twintigduizend fouten met medicijnen zijn gemaakt in 2005. Beide publicaties waren gebaseerd op gegevens van de IGz die de krant had opgevraagd. Ook toen liet ActiZ weten dat het in haar ogen om achterhaalde informatie ging. Een gang naar de rechter was toen nog niet aan de orde.

Anders dan de krant beweert, zou van een waarschuwing door de inspectie nooit sprake zijn geweest. ActiZ spreekt van 'resultaatbrieven' die de instellingen tot het verbeteren van hun prestaties moet doen overgaan. Sinds het versturen van de brieven in 2005 en 2006 zouden de betrokken organisaties 'serieus aan verbeteringen en kwaliteitssystemen' hebben gewerkt.

De IGz onderschrijft de reactie van ActiZ. De inspectie zegt ook dat zij de 'resultaatbrieven' zelf nooit als waarschuwing omschreven zou hebben. "Wij hebben zelf nog rapporten uitgebracht over alle Nederlandse zorginstellingen, nog na de periode waarover nu de lijst is samengesteld."

Pas halverwege dit jaar is er een echte vergelijking van het kwaliteitsniveau tussen zorgorganisaties op een goede manier te maken, stelt ActiZ. Dat heeft te maken met nieuwe criteria, die ten tijde van de resultaatbrieven nog niet golden. Na de publicatie in december heeft ActiZ de Volkskrant daar naar eigen zeggen uitvoerig over geïnformeerd. Directeur Aad Koster noemt het daarom 'volstrekt onbegrijpelijk' dat de krant op dezelfde manier met een publicatie komt 'die tot verkeerde conclusies leidt'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden