Activiteiten in 52 gemeenten

In 52 Nederlandse gemeenten vinden morgen activiteiten plaats in het kader van de eerste landelijke autoloze zondag. Het organisatiecomité is tevreden.

van onze verslaggever

Voorzitter P. Dullaert noemt de dag al geslaagd gezien de discussie rond de autoloze zondag in Amsterdam. Daar stonden winkeliers en attracties als dierentuin Artis op hun achterste benen vanwege de dreigende afsluiting van de binnenstad. Via de rechter probeerde de lokale partij Mokum Mobiel nog vergeefs de autoloze zondag tegen te houden.

De autoloze zondag zet sommige gemeenten op hun kop, in andere blijft het beperkt tot een debat op de markt. Zo wordt in Breukelen, Maartensdijk, Culemborg, Naarden en Scheemda alleen een fietstocht georganiseerd. Trendgevoeliger gemeenten als De Bilt/Bilthoven, Utrecht, Schiedam en Ooststellingwerf hebben een lange skatetocht uitgezet. In Almere kost de bus maar één gulden en vaart een watertaxi van Almere-haven naar Almere-stad. Baarn heeft een historische stadswandeling. In Nijmegen en Oldenzaal wordt een demonstratieve fietstocht gehouden omdat het gemeentebestuur zich niet inspant voor de autoloze zondag.

Andere gemeenten maken er meteen een soort braderie van. In Amsterdam, Den Haag, Delft, Driebergen, Grave, Haarlem, Houten, Zoetermeer en Venlo lijkt het wel koninginnedag met Oudhollandse spelen, markten, muziek, kinderprogramma's, speurtochten en puzzelritten. Nu al hebben 70 andere gemeenten laten weten volgend jaar ook mee te doen met de autoloze zondag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden