Activiste kondigt demonstratie aan bij troonswisseling

Minister Opstelten: Protesteren mag alleen als gemeente toestemming geeft

Een 23-jarige studente die vrijdag van de politie in Utrecht niet mocht protesteren bij een bezoek van koningin Beatrix aan deze stad, wil op 30 april een demonstratie houden op de Dam in Amsterdam.

De activiste, die alleen haar voornaam 'Joanna' kwijt wil, ziet in de troonswisseling die dag een uitgelezen mogelijkheid om met medestanders te demonstreren tegen de monarchie. Tegen RTV Utrecht zei de vrouw dat zij bij haar voorgenomen demonstratie geen rookbommen wil. Ze refereerde hiermee aan de grootschalige rellen tijdens de inhuldiging van Beatrix, in 1980 in de hoofdstad.

In de Tweede Kamer zei minister Ivo Opstelten gisteren dat in de aanloop naar de troonswisseling ruimte zal zijn voor demonstraties tegen de monarchie. De lokale autoriteiten moeten hiervoor dan uiteraard goedkeuring hebben gegeven. Daadwerkelijk optreden van de autoriteiten is pas een optie, zodra de openbare orde in het geding is, maakte de minister duidelijk. Aangezien de rechter een onterecht verbod ongedaan kan maken, zullen burgemeesters ook niet snel een demonstratie verbieden, denkt de bewindsman.

De kans dat de lokale driehoek (politie, OM en burgemeester) in Amsterdam voor 30 april een vergunning afgeeft voor een demonstratie op de Dam is overigens nihil. Burgemeester Eberhard van der Laan zei vorige week nog, juist met het oog op de openbare orde, dat de Dam wel de laatste plek is waar je die dag een demonstratie toestaat.

In de Kamer zei D66-leider Pechtold dat hij zich zorgen maakt over het politieoptreden in Utrecht van afgelopen vrijdag tegen studente Joanna. Zij hield bij het Beatrixtheater, dat de koningin bezocht vanwege haar verjaardag, een kartonnen bord omhoog met de tekst 'Weg met de monarchie, het is 2013'. Hierop werd zij verwijderd en kreeg zij een tijdelijk verbod opgelegd zich in het gebied rond het theater op te houden.

De politie gaf maandag aan dat zij ongelukkig is met het verwijderen van de studente. 'Achteraf gezien had dit anders gekund en dat willen we graag met de demonstrante bespreken", zei een politiewoordvoerder tegen RTV Utrecht. Of het inderdaad tot een gesprek komt, is onduidelijk. De Utrechtse politie wilde gisteren niet reageren op de kwestie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden