Activist tegen defecte auto's

FRANS DIJKSTRA

In augustus bond hij zijn laatste strijd aan, na een lange reeks van aanvaringen met de industrie en de Amerikaanse overheid over onveilige auto's. Deze keer had hij het gemunt op het gebrek aan regels voor zelfsturende auto's. De overheidsorganisatie voor verkeersveiligheid liet volgens hem haar oren hangen naar de industrie die de vrije hand krijgt met de spectaculaire nieuwe technologie.

Ondanks zijn 72 jaren had Clarence M. Ditlow, die op 10 november overleed aan kanker, het vechten niet verleerd. Veertig jaar lang heeft hij de autofabrieken op de huid gezeten en gedwongen tientallen miljoenen auto's terug te roepen wegens defecten die ze hadden verhuld.

Ontploffende benzinetanks, ondeugdelijke airbags, versnellingsbakken die onverwacht in de achteruit schieten, gevaarlijke kinderzitjes, banden die oververhit raken; Ditlow kwam veel op het spoor. Daarmee zou hij duizenden levens hebben gered.

Al jong raakte hij vertrouwd met auto's, want zijn vader leidde de werkplaats van een Chevroletdealer in Harrisburg, Pennsylvania. Hij studeerde scheikunde en rechten, en werkte vijf jaar als onderzoeker van patentaanvragen. Eind jaren zestig raakte hij geïnspireerd door Ralph Nader, de eerste krachtige activist voor bescherming van consumenten. Op aandrang van Nader nam hij in 1976 de leiding van het Center for Auto Safety. Sindsdien waren de fabrikanten niet veilig meer.

Ook de overheid kreeg het vaak met hem aan de stok. De bazen van de instanties voor verkeersveiligheid waren te vaak verbonden met de autoindustrie, stelde hij. Alle vijftig deelstaten van de VS wist hij te bewegen tot wetten die herstel en compensatie verplicht maakten. Zijn agressieve stijl werd een voorbeeld voor consumentenorganisaties elders in de wereld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden