Actievoerders dolblij met verbod walvisvaart Japan

Drie walvissen aan boord van een Japanse walvisvaarder. Beeld ap
Drie walvissen aan boord van een Japanse walvisvaarder.Beeld ap

Het verbod op de Japanse walvisvaart in het Zuidpoolgebied is voor actiegroep Sea Shepherd, die jarenlang streed tegen Japanse walvisvaarders, fantastisch nieuws. 'De uitspraak is met twaalf tegen vier genomen en geeft aan dat het Japanse onderzoek totaal niet voldoet aan de daaraan gestelde regels', aldus woordvoerder Geert-Jan Vons.

'Het geeft aan dat al onze acties van de afgelopen jaren tegen de walvisvaart zijn bevestigd.' Hij betitelde het totale Japanse onderzoek inclusief verslaglegging en onderbouwing als 'te gênant voor woorden'.

Actie
Als ze op de universiteit zo'n paper hadden ingeleverd was er een dikke rode streep doorgegaan, aldus de activist. Vons is er redelijk zeker van dat Japan zich aan de uitspraak houdt. Ook het verplaatsen van de walvisvangst van het Zuidpoolgebied naar het noorden van de Stille Oceaan ziet hij niet zo snel gebeuren. 'Het onderzoek daar valt namelijk onder dezelfde criteria. Dus het mag ook niet in het noorden van de Pacific.' Sea Shepherd staat wel klaar om weer actie te voeren, mocht Japan de vangst toch hervatten of verplaatsen, verzekert Vons.

Milieubeweging Greenpeace liet via Twitter weten eveneens blij te zijn. 'Goed nieuws! Japan moet stoppen met haar 'wetenschappelijke' walvisvangstprogramma!' Tokio had van tevoren aangegeven zich te houden aan het oordeel van de rechters. De uitspraak van vandaag is bindend, hoger beroep is niet mogelijk.

'Uitspraak van grote betekenis voor walvis'
Een belangrijke uitspraak. Zo typeert staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de beslissing van het Internationaal Gerechtshof dat Japan moet stoppen met de walvisvaart in het Zuidpoolgebied. 'Ik vind deze beslissing van grote betekenis voor de walvis en de bescherming van deze kwetsbare soort. Nederland heeft zich al heel lang sterk gemaakt voor een verbod op de walvissenjacht", aldus Dijksma.

De jury in Den Haag die Japan vandaag op de vingers tikte. Beeld epa
De jury in Den Haag die Japan vandaag op de vingers tikte.Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden