Actievoerders beloven hete Praagse herfst

Twintigduizend demonstranten komen er naar de jaarvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, denken de actievoerders. Jim Wolfensohn, topman van de Wereldbank, houdt rekening met vijftigduizend. Het is niet het enige geschilpunt tussen Bank en actiegroepen. Wolfensohn gelooft heilig in het nut van zijn instituut. De vormloze baaierd van actiegroepen heeft maar één eis: Bank en Fonds moeten zo snel mogelijk verdwijnen.

In het Haagse Nieuwspoort ontvouwde het platform van actiegroepen gisteren de plannen voor een hete Praagse herfst. Of, beter: zij ontvouwden de plannen die ze nu al kwijt wilden. Pas in een actiekamp in de Tsjechische hoofdstad worden de groepen geformeerd die op 26 september overal in de stad kleine acties gaan voeren op plaatsen waar de overheid liever geen demonstraties ziet. Want als er één ding is waar de bonte mengeling van anarchisten, milieuactievoerders, socialisten en radicalisten het over eens is, dan is het wel dat zij passen voor een tocht ,,door een haag van politiemensen naar een plek ergens in een afgelegen park'', ver weg van waar IMF en Wereldbank hun jaarlijkse vergadering houden.

Vanuit Nederland zullen enkele bussen met leden van de SP, de actiegroep Stank voor Bank, Both Ends en XminY Solidariteitsfonds naar Praag rijden. In hun uitleg over wat er mis is met de twee instellingen zijn ze eensgezind. IMF en Wereldbank zijn de representanten van het wereldwijde kapitalisme dat de arme landen elke kans ontneemt om zich te ontwikkelen. Met hun leningvoorwaarden wordt sociale zekerheid ondergeschikt gemaakt aan inflatiebestrijding en economische groei. Zonder enige nuancering worden Bank en Fonds verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van hongersnoden, voor het ontmantelen van de gezondsheidszorg en de daarop volgende terugkeer van dodelijke ziekten. Nee, de wereld zou veel beter af zijn zonder de beide instellingen die vooral lippendiensten bewijzen aan de internationaal opererende bankiers van onder meer ABN Amro en ING.

Arbeiders, studenten, boeren, landlozen, inheemse volken, vrouwen en milieuactivisten worden in jaren-zestigtaal opgeroepen om ,,het kapitalistiese sociale systeem over de hele wereld -in de straten, buurten, velden, fabrieken, kantoren, kommerciële en financiële centra- te bezetten en om te vormen''.

Maar wat is het alternatief? Die vraag beantwoorden de actievoerders niet. Nuancering is niet aan hen besteed, evenmin als de uitgestoken hand van Wolfensohn. De geboren Australiër en tot Amerikaan genaturaliseerde topman van de Wereldbank zou zo graag met de demonstranten die Praag bezoeken, en eerder al actievoerden voor zijn hoofdkantoor in Washington, tot een gesprek komen. Maar anders dan de lobby van de traditionele hulporganisaties als Oxfam en Cidse wil de beweging onder de naam S26 geen gesprek. Wie opheffing nastreeft, gaat immers geen gesprek aan over de verbetering van de dienstverlening.

S26 verwijst naar de dag waarop de acties hun hoogtepunt moeten bereiken, 26 september. In de dagen daarvoor zal er een cordon rond het congrescentrum in Praag worden gelegd. De politiecommandant van Washington is al in Praag om de politie te adviseren, weet de Wereldbank. En de FBI heeft zijn kantoor al ingericht, aldus de actievoerders.

Na de marsen tijdens de wereldhandelstop in Seattle vorig jaar en de schermutselingen deze week bij het World Economic Forum in Melbourne moet Praag het voorlopig hoogtepunt worden van de strijd tegen het kapitalisme en zijn trouwste uitvoerders, de Wereldbank en het IMF.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden