Acties van melkboeren verharden

De acties van boeren tegen de lage melkprijs zijn dit weekeinde verhard. Tegenstanders wisten her en der blokkades te breken. Maar Friesland Foods kan vandaag nog geen dagverse zuivel leveren.

Zuivelconcern Friesland Foods kan de supermarkten in Nederland geen dagverse zuivel meer leveren. Zolang de blokkade door boze melkveehouders van het productie- en distributiecentrum in Nijkerk doorgaat, ligt de productie van verse melk plat. De protesterende boeren zijn vooralsnog niet van plan de blokkade op te heffen. Friesland Foods bekijkt de mogelijkheden om via een kort geding een eind aan de actie te maken.

Melkveehouders van boerenorganisatie Dutch Dairymen Board (DDB) versperren sinds vrijdagochtend de toegang tot de enige fabriek van Friesland Foods waar verse melk wordt geproduceerd. Zij willen daarmee een hogere melkprijs afdwingen. Zaterdag volgden spontaan meerdere blokkades in onder andere Leeuwarden en Lelystad, maar op de fabriek in Nijkerk en één in Heiloo na (van zuivelconcern Campina) zijn alle versperringen weer opgeheven.

Volgens voorzitter Sieta van Keimpema van de DDB heeft een knokploeg van ongeveer zeventig boeren de actievoerders zo bedreigd, dat besloten is een aantal blokkades op te heffen. De boeren waren boos omdat de blokkades ertoe leidden dat ook bij hen de melk niet meer kon worden opgehaald, wat hen direct in de portemonnee raakt.

Friesland Foods stopte zaterdag in de loop van de dag met het ophalen van melk. De fabrieken die nog wel draaiden, konden geen extra melk meer verwerken. „Hierdoor hebben ongeveer honderd melkveehouders tegen hun wil de melk moeten laten weglopen”, zegt een woordvoerder van Friesland Foods.

Nu de blokkades bij de meeste fabrieken zijn opgeheven, kan het concern overal de melk weer ophalen. Maar DDB denkt dat Friesland Foods dat slechts heeft gezegd om boze boeren uit te lokken blokkades te breken. Friesland Foods ontkent dat.

Landbouworganisatie LTO riep protesterende melkveehouders gisteren op de laatste blokkades op te heffen en met de zuivelverwerkers in gesprek te gaan. Volgens LTO staat een grote meerderheid van de Nederlandse melkveehouders niet achter de protesten. Ze delen de zorgen over de kostprijs, maar zien blokkades niet als de beste manier om een hogere melkprijs af te dwingen.

Van Keimpema van de DDB noemt de dreiging van een kort geding door Friesland Foods een ’zwaktebod’. „Waarom gaan ze niet een gewoon gesprek aan?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden