Acties van Franse boeren op de Autoroute du soleil

Op de weg tussen Morlaix and Brest staken boze boeren autobanden in brand. Beeld afp
Op de weg tussen Morlaix and Brest staken boze boeren autobanden in brand.Beeld afp

De Franse regering heeft de portemonnee getrokken om de grote onrust onder veehouders te smoren. Het ziet er niet naar uit dat dit lukt: vandaag zullen boze boeren de A7, de Autoroute du soleil, blokkeren.

Met 600 miljoen euro wil landbouwminister Stéphane Le Foll de boeren lucht geven. 10 procent van de Franse melkvee- en vleesveehouders (meer dan 20.000 bedrijven) zou zich in de gevarenzone bevinden. Het gemiddelde inkomen van veehouders daalde in 2014 tot 15.000 euro bruto per jaar. Het hulpplan bestaat onder meer uit kortingen op sociale premies en andere lasten. Premier Manuel Valls, die het plan met Le Foll presenteerde, zei dat de regering niet alleen pleisters wil plakken, maar ook structurele maatregelen zal nemen die de export moeten aanjagen.

Varkenshouders hebben het al jaren moeilijk door concurrentie uit Spanje, Nederland en vooral Duitsland. De belangrijkste exportmarkten voor Frans rundvee, Italië en Griekenland, kregen zware klappen.

Herstructureren
Veel melkveehouders zijn in problemen gekomen door investeringen die zij hebben gedaan om te profiteren van het einde van de melkquota. Nu de prijs van melk is gedaald kunnen zij hun verplichtingen niet nakomen. Volgens Le Foll stelt het plan hen in staat hun schulden te herstructureren.

Het plan van Le Foll en Valls heeft nog niet helemaal het gewenste effect. Bij wijze van gebaar werd de blokkade van de rondweg in Caen die bijna drie dagen heeft geduurd opgeheven. Maar de strijd wordt nu verplaatst naar het zuiden. Gisteravond werd hier onder andere bij Lyon en Clermont-Ferrand al een begin mee gemaakt.

De centrum-rechtse oppositiepartij Les Républicains (LR) meent dat de socialistische regering te weinig doet om de crisis te bestrijden. Volgens LR moet wat gedaan wordt voor Griekenland, ook mogelijk zijn voor de eigen, Franse boeren.

Lees vandaag in Trouw: Entrecotes verkopen op eigen erf levert meer op

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden