Acties tegen executie van Karla Tucker in Texas

Van onze correspondent WASHINGTON - De advocaten van Karla Faye Tucker, die op 3 februari de eerste vrouw sinds meer dan 130 jaar moet worden die in Texas wordt terechtgesteld wegens moord, doen nog een laatste poging hun cliënt te redden van de dodelijke injectie. Ze willen een beroepszaak beginnen bij het Texaanse hof van beroep voor strafzaken.

De raadslieden voeren aan dat Tucker in haar gevangenschap tot geloof is gekomen en daardoor zo ten goede is veranderd dat een terechtstelling niet meer op zijn plaats is. Als het beroepshof bereid is het verzoek in overweging te nemen moet een jury vaststellen of de vrouw nog een gevaar voor de samenleving is. Tucker vermoordde in 1983 bij een inbraak in een appartement in Houston een echtpaar en zit daarvoor sinds 1984 gevangen. Haar mededader Daniel Garrett die ook ter dood werd veroordeeld, is in 1993 in de gevangenis overleden.

Aanklager Shirley Cornelius meent dat het moeilijk zal zijn om te bewijzen dat de vrouw werkelijk is veranderd. “Ik meen dat het kwaad in haar karakter zit. Ten tijde van de inbraak en de moorden was ze bijvoorbeeld niet onder invloed van drugs of drank”, aldus Cornelius. David Dow, hoogleraar staatsrecht in Houston, noemt de kans nihil dat de jury tot een nieuw oordeel zal komen. Hem zijn geen voorbeelden bekend, waarbij in beroep de jury het vonnis wijzigde. De raadslieden willen ook nog een beroep doen op de commissie die de Texaanse gouverneur George W. Bush (junior) adviseert over gratieverzoeken. Vorig jaar zijn in Texas 37 mannen terechtgesteld en in geen enkel geval adviseerde de commissie-Bush tot clementie. De gouverneur heeft meer dan duizend brieven gekregen, waarin vooral Amerikanen van buiten Texas hem vragen het leven van de vrouw te sparen. De zaak-Tucker krijgt ook internationaal steeds meer aandacht. De vrouw heeft drie tv-interviews gegeven, waarvan er twee binnen de Amerikaanse grenzen werden uitgezonden. Maar het gesprek met Larry King is via CNN de hele wereld overgegaan. Daarin benadrukte Tucker ook dat het geloof haar had veranderd. Amnesty International en de Texaanse coalitie tot afschaffing van de doodstraf houden vanmiddag een protestbijeenkomst bij de gevangenis, even buiten Waco. Daarbij zal ook de activiste Bianca Jagger zijn, die gisteren Tucker in de gevangenis heeft bezocht. Deelnemers aan de bijeenkomst hebben een resolutie van het Europese Parlement bij zich waarin de terechtstelling en de uitvoering van de doodstraf in het algemeen wordt afgekeurd. Geestelijken in de Texaanse commissie zeiden dat ze een beroep op Bush doen om op morele gronden gratie te verlenen. De voorzitter van de groep, David Atwood, zei dat mensen kunnen veranderen en nuttig kunnen zijn voor de samenleving. Hij waarschuwde Bush, die serieus overweegt zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2000, dat de uitvoering van het vonnis zijn kansen kunnen schaden.

Atwood vergat even dat Bill Clinton in 1992 zijn campagne onderbrak om in zijn thuisstaat een executie bij te wonen, die hij met een gratieverlening had kunnen voorkomen. Het heeft zijn kansen op het presidentschap beslist niet geschaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden