Acties politie richten zich op beveiliging ambassade

Politiepersoneel dat het Haagse Binnenhof en ambassades bewaakt, gaat vanaf morgen in staking. De rechter en de marechaussee kunnen roet in het eten gooien.

Agenten die de ambassades en het Binnenhof van Den Haag bewaken leggen morgen het werk neer, tenzij de rechter ze dat vandaag nog verbiedt. Als de geplande protestactie doorgaat, zit het er dik in dat de Koninklijke Marechaussee optreedt als stakingsbreker.

„Wij sluiten niet uit dat we de taken van stakende politiemensen overnemen”, aldus een zegsman van de marechaussee. „Maar we wachten de uitspraak van de rechter en een eventuele oproep van het ministerie van binnenlandse zaken eerst netjes af.” De marechaussee is een militair politiekorps en werkt niet onder dezelfde cao-omstandigheden als de actievoerende politieagenten. De dienst valt onder de cao Defensie die op legereenheden van toepassing is. Het is daarom niet vanzelfsprekend dat de militaire dienst zich solidair toont met zijn stakende collega’s, al hoopt de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP), die de actie op touw zet, daar wel op. Ook bij eerdere acties uit protest tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen met minister Ter Horst van binnenlandse zaken, deed de ACP dat verzoek bij de marechaussee. Tot nu toe hoefde de militaire dienst nog niet in te springen.

Han Busker, voorzitter van de FNV-vakbond van de marechaussee, wijst erop dat de militaire politie strikt genomen niet verplicht is om het werk van stakend personeel over te nemen. In mei 2007 bleek dat de dienst desondanks geen moeite heeft om de rol van stakingsbreker op zich te nemen. Eveneens verzeild in een cao-conflict, weigerden rijksambtenaren van de douane op Schiphol toen om reizigers te controleren en de marechaussee nam hun beveiligingswerk over.

Andere politiebonden zijn wel solidair met de ACP-leden, al vinden zij de staking in Den Haag geen slimme zet. „We gaan de ACP geen meter in de weg lopen, maar we achten de kans groot dat de rechter de staking verbiedt. En zo niet, dan is de inzet van het leger op straat ook niet prettig”, vindt Hans van Duin, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). Ook deze vakbond wil dat minister Ter Horst met een beter cao-voorstel komt, maar stelt minder hoge eisen dan de ACP. De NPB wil eind januari in alle Nederlandse korpsen het werk stilleggen.

Het kort geding om de actie van morgen te verbieden werd aangespannen door het politiekorps Haaglanden. Jan Waaijer, burgermeester van Zoetermeer en plaatsvervangend korpsbeheerder in de regio noemt het ’onverantwoordelijk’ om juist de politie die garant moet staan voor de veiligheid van politici en ambassades te laten staken. Hij nam daarom het initiatief voor de rechtzaak. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp laat weten dat de staking voor zijn ’reële cao-eis’ geoorloofd is en dat de bond politiemensen ’achter de hand houdt voor extreme situaties’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden