Acties in zorg met akkoord in zicht

SOESTDUINEN - De centrale keuken van het Medisch Centrum Leeuwarden-Zuid is vanochtend voor 24 uur dicht als gevolg van een staking. Daardoor moet een vijftal instellingen in de gezondheidszorg in de Friese hoofdstad elders hun maaltijden vandaan halen. De staking is de eerste in het kader van het cao-conflict in de gezondheidszorg.

Gisteravond laat werd er nog over de cao onderhandeld, maar bij het ter perse gaan van deze editie was er nog geen resultaat bereikt. Hoewel de onderhandelingen ook nog niet waren afgebroken, was het volgens een woordvoerder van de bonden te laat om de al eerder voor vandaag aangekondige acties af te blazen.

Sinds vrijdag werd er weer gepraat over een nieuwe cao. Dat was mogelijk nadat de Nationale Ziekenhuisraad, de werkgever, de eis van verlenging van de werkweek met twee uur tot 38 uur van tafel had gehaald. Eerder waren de gesprekken afgebroken, omdat de vakbonden weigeren te praten over verlenging van de werkweek. In ruil voor twee uur extra werken was de werkgever overigens wel bereid een dertiende maand salaris te betalen.

Zaterdag werd, nadat de werkgevers zich eerst in eigen kring hadden beraden, koortsachtig onderhandeld en ook gisteren zaten partijen om de tafel. Volgens een woordvoerder werd op onderdelen in die in totaal meer dan 16 uur onderhandelen wel resultaten geboekt, maar over de inhoud wilde niemand iets kwijt.

De Nationale ziekenhuisraad kon met een nieuw bod, waarvan de inhoud dus niet bekend geworden is, komen na het akkoord in het kabinet om extra geld uit te trekken, onder meer voor de arbeidsvoorwaarden in de gezonheidszorg. Wat dat extra geld exact kan betekenen voor de ziekenhuizen, bleef in al die uren onderhandelen volgens een woordvoerder van de vakbonden overigens uiterst vaag.

De bonden eisen vier procent loonstijging voor dit jaar. Bovendien moet de eindejaarsuitkering omhoog van één naar 3,4 procent.

Mochten er na vandaag nog acties komen, dan worden die grimmiger. Zo gaan in acht ziekenhuizen in het noorden vanaf woensdag de operatiekamers dicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden