Acties in Korea even afgeblazen

SEOUL (DPA) - De niet-officieel erkende vakbonden in Zuid-Korea hebben hun stakingacties een paar dagen uitgesteld. De Confederatie van vakbonden schortte de afgelopen donderdag begonnen acties op tot zaterdag in verband met de viering van Oud en Nieuw.

KCTU-voorzitter Kwon Young-kil sloot niet uit dat de acties zich vanaf vrijdag zullen uitbreiden, als de regering de omstreden arbeidswet niet intrekt. Lager bankpersoneel heeft al aangekondigd zaterdag in staking te gaan.

Het consigne om weer aan het werk te gaan, werd meteen opgevolgd door werknemers van de ondergrondse in Seoul en Pusan. Volgens de bond is de geste vooral bedoeld om ongemakken voor de bevolking tijdens de feestdagen te voorkomen. De metro van Seoul vervoert dagelijks ongeveer vier miljoen mensen.

Personeel van ziekenhuizen in de Seoul, dat ook massaal deelnam aan de stakingsacties, was ook al grotendeels aan het werk. Scheepswerven en autofabrieken lagen er echter verlaten bij. De stakingen troffen vooral autoproducenten zoals Hyundai en Kia. Bij elkaar namen zeker zo'n 375 000 werknemers deel aan de acties. De regering hield het op 100 000 stakers.

Met de flexibelere arbeidswet komt Zuid-Korea tegemoet aan de toetredingseisen voor de OESO, de club van industrielanden. De bonden zijn woedend, mede omdat de KCTU ondanks toezeggingen niet meteen wordt gelegaliseerd. De enige toegestane vakcentrale is de Federatie van Koreaanse Vakbonden. Deze had eind vorige week al de stakingsacties grotendeels afgeblazen gedurende de feestdagen. De twee bonden tellen samen ongeveer 1,7 miljoen leden.

Zo'n duizend studenten hield gisteren in het zakendistrict van Seoul een sympathiebetoging. Ze schreeuwden leuzen tegen de regering en raakten slaags met eenheden oproerpolitie, die zo'n twintig arrestaties verichtten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden