Acties bij Shell stoppen nu werknemers meer loon krijgen

Medewerkers van Shell voerden in april actie voor de raffinaderij in Moerdijk.  Beeld ANP
Medewerkers van Shell voerden in april actie voor de raffinaderij in Moerdijk.Beeld ANP

Stakingen in Moerdijk en Pernis zijn voorlopig van de baan nu er een doorbraak lijkt in de onderhandelingen.

Werknemers van Shell bij de installaties in Moerdijk en Pernis schorten hun stakingsacties op nu het olieconcern hun een nieuw en ‘ultiem’ loonvoorstel heeft gedaan. Daarmee lijkt het einde in zicht van een cao-conflict dat vanaf eind maart duurde. Shell kon niet al zijn leveringen meer garanderen door de acties die de vakbeweging organiseerde.

Het nieuwe bod kwam twee dagen nadat het Shell niet lukte die acties via een kort geding te verbieden. Het actiecomité van de bonden is akkoord met het nieuwe loonvoorstel van Shell, maar binnenkort krijgen alle leden nog de kans hun mening te geven.

Geen overuren

De werkonderbrekingen begonnen eerder deze maand omdat Shell niet inging op het ultimatum van de vakbonden. Voor de nieuwe cao eisten die een loonsverhoging van 5 procent.

Shell bood 2,5 procent voor dit jaar, plus 2 procent in 2020. Vakbondsleden stemden dat bod afgelopen februari weg. De vakbond FNV hekelde ook de lage koopkracht van de werknemers, terwijl bestuursvoorzitter Ben van Beurden vorig jaar in totaal 20 miljoen euro kreeg.

Werknemers van het chemiecomplex in Moerdijk weigerden tot vandaag om overuren te draaien. Daardoor kon Shell een gepland onderhoud niet goed uitvoeren. Voor dat onderhoud is een dienstrooster van twaalf uur nodig, terwijl de werknemers in de chemiefabriek er na acht uur mee ophielden.

Veiligheid

In de raffinaderij in Pernis is de productie volgens de bonden met 35 procent gedaald. Tijdens het kort geding voerde Shell aan dat dit alles te veel geld kostte. Ook zou de veiligheid van het personeel in het geding zijn geweest. De rechter ging daar niet in mee.

De bonden onderhandelden tot donderdagavond laat met Shell. “Het gaat om 3 procent verhoging in dit jaar, en 2 procent volgend jaar”, zegt CNV-bestuurder Piet Verburg. “In 2021 komt er nog eens 2,5 procent bij en een vrije dag voor de ploegendiensten.” Ook komt in dat jaar nog extra geld beschikbaar voor mensen die relatief goed presteren.

“Dat wij nu onze gevraagde 3 procent krijgen, komt onder meer doordat de cao verlengd wordt naar drie jaar, in plaats van twee. Voor Shell is dat prettig omdat het bedrijf daardoor langer arbeidsrust heeft.”

Lees ook:

Shell kort de lonen van medewerkers die actievoeren

Shell wil de lonen korten van medewerkers die actievoeren bij de raffinaderij in Pernis en het chemiecomplex in Moerdijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden