Actieleiders Korea bang

SEOUL - Vijf keer is hij al in de Myongdong-kathedraal geweest, zondag drie keer en gisteren weer twee keer. “Echt moeilijk was het niet om daar binnen te komen” zegt FNV-bestuurder Lodewijk de Waal telefonisch vanuit Seoul.

Alle stegen rond de kathedraal zijn hermetisch afgesloten, soms staat er veertig man politie in een smal straatje. Er loopt echter één bredere winkelstraat naar het kerkgebouw. “Ook daar staat een leger starwars-achtige politiemensen op de stoep maar als individuele wandelaar tussen het winkelende publiek wordt je geen strobreed in de weg gelegd. Als je maar niet met zijn honderden tegelijk komt”. Mede daardoor is de bevoorrading in de kathedraal met voedsel en gaskachels - het is inmiddels flink gaan vriezen in Seoul - niet echt een probleem.

De vakbondsbestuurders die zich in de kathedraal onttrekken aan arrestatie, zijn niet gerust op de ontmoeting, vandaag, tussen president Kim Young-sam en de oppositie. Het is de eerste keer sinds de regering op 26 december slinks de omstreden arbeidswet door het parlement joeg, dat regering en oppositie praten. Eigenlijk zijn de vakbondsmensen angstig, is de ervaring van De Waal, die in Seoul is als lid van de een delegatie van het IVVV, het Internationaal verbond van vrije vakverenigingen.

De Waal heeft begrepen dat zijn Koreaanse collega's vooral bang zijn voor een spelletje. Dat de president wat concessies doet en dat de Oeso in Parijs daar intuint. Morgen vergaderen de lidstaten van de Oeso over de omstreden arbeidswet. De Koreaanse vakbonden, aldus De Waal, denken dat de geschiedenis zich zal herhalen. Bij de aanvraag voor het Oeso-lidmaatschap beloofden de Koreanen de arbeidswetten aan te passen aan de eisen van de Oeso.

Enkele weken nadat het lidmaatschap binnen was, kwam er inderdaad een nieuwe arbeidswet. Maar die staat ver van de Oeso-eisen en zoiets zou weer kunnen gebeuren. De Waal: “Nederland zou er verstandig aan doen zich niet voor de derde keer te laten inpalmen. Want voordat Zuid-Korea Oeso-lid werd deed zich iets vergelijkbaars voor toen het land lid wilde worden van de ILO, de internationale arbeidsorganisatie.”

Lobby

De Waal heeft overigens aanwijzingen dat een eerdere versie van de arbeidswet, die nog voorlag tijdens de aanvraagprocedure bij de Oeso gunstiger was voor de bonden, maar dat de voorgestelde vakbondsvrijheden onder druk van lobby's zijn teruggedraaid.

De rol daarin van de grote concerns, de chaebols, kent De Waal niet precies. Wel is het de IVVV-delegatie duidelijk dat de Amerikaans-Koreaanse Kamer van koophandel “een kwalijke rol heeft gespeeld”. Deze kamer vertegenwoordigt Amerikaanse bedrijven met vestigingen in Zuid-Korea. Duidelijk is ook dat de chaebols zowel de regeringspartij als de oppositie financieren. Ook dat voedt het wantrouwen van de vakbonden.

Vandaag wordt de IVVV-delegatie door de regering ontvangen, eerst op het ministerie van buitenlandse zaken, daarna door de minister van arbeid. Of de regering zal proberen het IVVV in te pakken, weet De Waal niet. Wel weet hij, dat de delegatie door het ministerie van buitenlandse zaken was uitgenodigd voor een diner, vanavond. Dat hebben de IVVV'ers afgeslagen, het leek ze niet gepast op staatskosten te schransen terwijl collega's in de kathedraal in weinig comfortabele omstandigheden zitten.

Eén positieve ontwikkeling heeft de gewraakte arbeidswet in elk geval opgeleverd, vindt De Waal. De niet erkende vakorganiatie KCTU en de tot voor kort sterk tegen de regering aanleunende KFTU tonen grote eensgezindheid. Bij het begin van de acties hebben KCTU-leiders hun haar afgeschoren, maar ook een van de topbestuurders van de KFTU deed dat. Zondag organiseren de vakorganisaties samen een grote demonstratie. De stakingen beperken zich de komende weken tot één dag per week. Is de arbeidswet dan nog niet ingetrokken, dan worden de stakingsactiviteiten weer geïntensiveerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden