Actiegroep ziet weinig vernieuwing op de UvA

'Niet weer een Cohen, Bos of Plasterk benoemen in de top'

Rector magnificus Louise Gunning of bestuursvoorzitter Dymph van den Boom opvolgen: wie durft? Volgens actiegroep Rethink UvA, een club van ongeveer veertig medewerkers van de Universiteit van Amsterdam, ligt er al een lijstje klaar. De actiegroep is teleurgesteld.

"Het lijkt erop dat we iemand gaan krijgen als Job Cohen, Wouter Bos of Ronald Plasterk", zegt UvA- onderzoeker Sicco de Knecht. "Maar voor weer iemand uit het old boys network is er echt te veel gebeurd aan de UvA. Wij willen vooroplopen als universiteit. Misschien moeten de bestuursfuncties wel door meerdere personen gedeeld worden. Voor zulke vragen laat de UvA nu geen ruimte."

De Universiteit van Amsterdam/ Hogeschool van Amsterdam zoekt nieuwe bestuurders na een veelbewogen jaar, waarin studenten en docenten zes weken lang bestuursgebouw het Maagdenhuis bezet hielden. Gunning trad daarom deze zomer af. Van den Boom gaat met pensioen. Dit voorjaar moet er voor beiden een opvolger zijn.

De benoemingen zijn een uitgelezen moment om de universiteit en hogeschool te testen: hoeveel inspraak is het bestuur bereid te geven aan de studenten die daar vorig jaar zo hard om riepen? De mogelijkheden zijn beperkt door de wet. Sinds 1997 mag alleen de raad van toezicht bestuurders benoemen. "Maar meer dan welke andere universiteit hebben wij onze studenten en medewerkers er deze keer bij betrokken", zegt UvA- woordvoerder Yasha Lange. "In de selectiecommissie van negen personen zitten vier vertegenwoordigers van studenten en docenten. Zij zijn ook betrokken bij het opstellen van de functieprofielen en mogen achteraf adviseren over het draagvlak voor de geselecteerde kandidaten."

Wie moet het dan volgens Rethink UvA worden? De Knecht blijft daarop het antwoord schuldig: "Er leven vele ideeën."

Om een voorbeeld te stellen 'voor alle universiteiten die naar wegen zoeken om te democratiseren', stelt Rethink Uva voor om een openbaar gesprek te hebben met de kandidaten in het Maagdenhuis, om precies te zijn op 13 januari van half zes tot half acht 's avonds. De kandidaten moeten zich publiekelijk verantwoorden over hun bereidheid om universiteit democratischer en academischer te maken. "Zo kunnen ze meteen draagvlak opbouwen."

De UvA trekt zich de oproep niet aan. "In overleg met de centrale ondernemingsraad en centrale studentenraad is er voor gekozen om de selectieprocedure besloten te houden. We vreesden dat het anders goede kandidaten zou afschrikken. Rethink UvA vormt geen formele vertegenwoordiging. Hun oproep is een gepasseerd station."

Wat de actievoerders steekt, is dat de UvA met de benoeming van nieuwe bestuurders niet wacht tot er een rapport ligt van de Commissie Democratisering & Decentralisering. Die commissie adviseert hoe de inspraak aan de universiteit er idealiter uitziet. Het onderzoek liep grote vertraging op omdat het een hels karwei bleek voldoende onafhankelijke commissieleden te vinden. Ook de financiële onderzoekscommissie die beloofd werd, kwam moeizaam van de grond. Voorzitter Femke Halsema trok zich terug, samen met vrijwel alle andere leden. Een minder zware delegatie doet nu het onderzoek.

De resultaten van de democratiseringscommissie worden pas deze zomer verwacht. De Knecht: "De raad van toezicht wilde toch doorgaan met de benoemingen. De toezeggingen aan medewerkers en studenten zijn een klein stapje. De medezeggenschapsraad zei meteen ja en amen. Wij laten als actiegroep zien dat het ook anders kan. Als er echt al een lijstje kandidaten ligt, zoals wij denken, laat die mensen zich dan maar eens komen voorstellen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden