Actiegroep uit Nederland meldt zich in Athene om vluchtelingen over te nemen

Rikko Voorberg, voorzitter van de stichting We Gaan Ze Halen, vlak voor vertrek naar Griekenland. Beeld Maarten Hartman
Rikko Voorberg, voorzitter van de stichting We Gaan Ze Halen, vlak voor vertrek naar Griekenland.Beeld Maarten Hartman

De voorman van een actiegroep die 150 vluchtelingen naar Nederland wil halen, heeft dat verzoek persoonlijk afgeleverd in het Griekse parlement. “De komende twee dagen zijn cruciaal”, denkt hij.

Edwin Kreulen

Rikko Voorberg van de actiegroep ‘We gaan ze halen’ bracht een brief met een ‘relocatieverzoek’ voor 150 vluchtelingen vanmiddag zelf het parlement binnen. De zestig meegereisde actievoerders vragen of de Griekse regering de vluchtelingen zelf wil selecteren.

Het Nederlands kabinet wees er eerder bij monde van staatssecretaris Mark Harbers (asielzaken) op dat het vervoeren van mensen zonder verblijfsvergunning strafbaar is, en niet zal helpen. De actiegroep wijst erop dat veel minder vluchtelingen dan gepland vanuit Griekenland worden verdeeld over de rest van Europa. Voorberg zei vlak voor vertrek, enkele dagen terug, dat de groep alleen mensen mee zal nemen als Griekenland daarmee instemt.

Gesprek met Tsipras

Voorberg en de zijnen, die vanochtend vroeg aankwamen in Athene, blijven tot Tweede Kerstdag in de Griekse hoofdstad. Ze hebben gevraagd om ‘vijf minuten’ met premier Alexis Tsipras, of met zijn minister voor asielzaken. Er is nog geen toezegging. “De komende 48 uur zijn cruciaal”, zegt Voorberg. “Misschien zou het een wonder zijn als het lukt. Maar een wonder kan gebeuren.”

De actie vanuit Nederland trekt veel aandacht van buitenlandse media: van de New York Times tot en met kranten en radio- en televisiestations in kleinere landen. “Wij vinden het positief dat ook de grootste Griekse televisiezender uitgebreid aandacht aan ons heeft besteed”, zegt Voorberg. “Dat geeft hoop dat er hier bewustzijn ontstaat. En hopelijk ook bij de Nederlandse regering, dat men zich meer moet inzetten voor deze groep vluchtelingen.”

Lees ook:

In de Seat van Martha passen drie vluchtelingen, maar of ze meegaan?

Actiegroep ‘We Gaan Ze Halen’ vindt dat Nederland te weinig doet om vluchtelingen op te vangen. Zo’n zeventig actievoerders vertrokken daarom vrijdag met de auto naar Athene, om 150 vluchtelingen op te halen. Dat de actie slaagt, is onwaarschijnlijk.

Harbers maakt geen uitzondering voor Armeens gezin van het kerkasiel

Staatssecretaris Harbers (VVD) blijft erbij dat het Armeense gezin dat al acht weken onderdak heeft in de Haagse Bethelkerk, terug moet naar Armenië. Hij wil voor hen geen uitzondering maken, ook niet nadat de kerk informatie had aangeleverd die volgens haar nieuw was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden