Actiegroep blij met behoud toeslag voor kleine scholen

JORIS BELGERS en REDACTIE ONDERWIJS & OPVOEDING

Dit weekend maakte de ChristenUnie bekend dat zij samen met D66 en SGP met het kabinet heeft afgesproken de toeslag voor kleine basisscholen toch niet te schrappen. Staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) was dit van plan, de toeslag was volgens hem een bonus op het klein blijven - en kleine scholen waren volgens Dekker kwetsbare scholen. Circa 2400 kleine scholen (tot 140 leerlingen) zijn nu gered van fusie of opheffing. En de in maart opgerichte Stichting Behoud Kleine Scholen is tevreden, zegt Bouwien Rutten.

Missie geslaagd?

"Wij lopen dit weekend met een flinke glimlach rond, ja. Als het werkelijk zo is hoe de heer Slob het op de radio heeft verteld, lijken de 2400 scholen gered. Er is een positieve prikkel geopperd om scholen toch te laten samenwerken, maar dat vinden we op zich helemaal niet verkeerd.

Dat kleine scholen kunnen samenwerken, heeft uw club wel laten zien.

"Als klein schooltje alleen kun je niet voldoende lawaai maken. Wij zijn in maart begonnen, na de aankondiging van Sander Dekker dat hij vanaf 2016 de toeslag wilde intrekken. Hij ziet dat als bonus, wij zien die toeslag als basisbekostiging. Voor de school van mijn dochtertje in Agelo, met 42 leerlingen, is dat een ton op jaarbasis. Dat betekent zeker twee fte's - op een team van vier.

"Het is zo dat kleine scholen in verhouding per leerling duurder zijn: de leraar moet flexibeler zijn, het gebouw kost in verhouding meer. Samenwerking kan een oplossing zijn, maar niet altijd. Als twee scholen uit verschillende dorpen samenwerken, dan verdwijnt er uiteindelijk toch eentje. En daarmee ook een stuk leefbaarheid uit het dorp: dan stroomt het dorp leeg."

Dekker vond dat kleine scholen onderwijskwaliteit niet kunnen garanderen.

"Door onze strijd van het afgelopen jaar is ook de staatssecretaris daar anders tegenaan gaan kijken. We hebben verschillende keren met zijn ambtenaren om tafel gezeten. Inmiddels is ook gebleken dat onderwijsprestaties bij kleine scholen niet onderdoen voor die van grotere scholen. Kijk bijvoorbeeld naar de Cito-scores. Ik erken dat kleine scholen kwetsbaarder zijn. Maar daar staat tegenover dat juist kleine scholen veel vrijwilligers hebben: dorpsbewoners voelen zich verantwoordelijk."

Is een kleine school nooit echt te klein?

"Scholen van drie, vier kinderen zijn er in Nederland niet meer. Wel eentje van vijftien. En die vervult een ontzettend belangrijke functie in het dorp. Onze beleving van hoe belangrijk het is dat een school op het platteland aanwezig is verschilt met die van Den Haag. En ik vind niet dat het aan de regering is om hierover te beslissen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden