Actiedag vol duurzame initiatieven

ANJEL PUNTE

Bestuurders leveren hun autosleutels in, de duurzaamste wethouder en burgemeester van Nederland worden benoemd, en het wemelt van duurzame conferenties. Dit alles onder het motto 'Laat het zien op 10-10, de Dag van de Duurzaamheid'. Grondlegger Urgenda, actie-organisatie voor een duurzame toekomst, is het wederom gelukt om allerlei initiatieven aan te wakkeren.

Peulenparade
Kikkererwten, linzen, kapucijners, soja en lupinen in de Hollandse keuken. Dat is het doel van de peulenparade die tot en met 10-10 door het land trekt. Jaarlijks eten Nederlanders maar 'een schamele 9 procent peulvruchten', stelt initiatiefnemer Urgenda. Als duwtje in de rug waren er de afgelopen weken in 2000 kantines uiteenlopende peulvruchtenmenu's te vinden.

Zonder auto kan het ook
Low car diet roept bedrijven op om voor tien dagen de auto's te laten staan. Zo'n 70 topbestuurders en ruim 500 medewerkers hebben zich al opgegeven en zullen donderdag hun autosleutels inleveren. Doel is om op zoek te gaan naar alternatieven: de (ov-)fiets, het openbaar vervoer of simpelweg de benenwagen. Met smartphone-applicaties als Carpool, Toogethr en Meerijden kunnen automobilisten hun lege stoelen aanbieden en zo een auto delen. Natuurmonumenten loopt met 81 medewerkers tot nu toe aan kop.

Energy Battle
Ook gemeenten binden de strijd met elkaar aan. Tijdens de Klimaatverbond Energy Battle is het de bedoeling om in drie maanden zoveel mogelijk energie te besparen. Deelnemende gemeenten leveren drie teams aan die alles uit de kast halen om hun energieverbruik te minimaliseren. Vorig jaar bespaarden de veertien deelnemende gemeenten samen 17 procent. Dat scheelt omgerekend 200 euro per team op de energierekening. De teams lopen uiteen van ambtenaren tot commerciële bedrijven en van scholieren tot huiseigenaren. Dit jaar doen elf gemeenten en 330 huishoudens mee. Kijk op www.klimaatverbondenergybattle.nl welke dat zijn.

Groene Banen Fabriek
In Heerenveen houdt de Groene Banen Fabriek een open dag. Deze fabriek, die letterlijk in een voormalig fabriekspand is gevestigd, werft opdrachten voor werkzoekenden. Zo kan men er krachten huren voor tuinaanleg en -onderhoud of de handgemaakte tuinkunst bekijken. De fabriek heeft ook kennis in huis over zonnestroom-systemen voor bedrijven en particulieren.

Lokaal gebeurt er verder van alles. Zo is er 's middags op de Binnenweg in Heemstede een Duurzaamheidsmarkt, zijn er tips te winnen voor een duurzaam kerstdiner in wijkrestaurant 'In de Voortuin' in Eindhoven gaat de Milieubende op pad. De bende valt zes basisschoolklassen binnen met de vraag: hoe word jij milieuheld?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden